Начало / Свят / Излезе нова книга за опасността от технологичния напредък

Излезе нова книга за опасността от технологичния напредък

Дали дългото пътешествие към усъвършенстване на изкуствен интелект няма да има фатални последствия за човечеството? Този въпрос задава в книгата си „Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies“ Ник Бостром – учен и преподавател в университета „Оксфорд“. Творбата му е вече на англоезичния книжен пазар, публикувана от „Oxford University Press“, съобщи британският „Телеграф“.

Способностите на човешкия мозък са това, което ни поставя на върха на хранителната верига на планетата. Други видове имат по-силни мускули и по-остри нокти, но ние имаме по-развити мозъци. Ако мозъците на машините обаче надминат тези на хората, последствията могат да бъдат пагубни. Както съдбата на големите и силни горили зависи повече от хората, отколкото от тях самите, така човечеството може да се окаже в ръцете на този супер интелект.

Човекът обаче има едно предимство – възможността да направи първата крачка. Да предвиди, да се предпази. Доколко е способен той на това и дали амбицията и желанието за прогрес няма да го накарат да прекрачи границата, от която няма връщане назад? Ник Бостром се опитва да отправи предупреждение и да даде отговори на тези въпроси в новата си книга.

Авторът разсъждава върху теми като изкуствен интелект, антиутопия, революция, технологичен напредък и биологично усилване на познавателния потенциал. Бостром дава и исторически контекст, което прави ориентацията на читателя по-лесна. Книгата се препоръчва за всеки, който се интересува от проблемите, възникващи от напредъка на машините и суперинтелекта.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …