Начало / България / Класиката на Джон Брейн за висшето общество – отново на пазара

Класиката на Джон Брейн за висшето общество – отново на пазара

Превърналият се в класика двутомник на Джон Брейн за висшето общество в Англия през 50те отново е на българския книжен пазар. Наскоро издателство „Сиела“ пусна новото издание на „Път към висшето общество“, а до дни се очаква и продължението – „Живот във висшето общество“.

Брейн (1922–1986) е британски писател и представител на популярния в английската литература кръг „сърдити млади хора“. Като млад пише стихове и разкази, но не ги публикува. Автор е на повече от десет романа, става популярен най-вече с „Път към висшето общество“ и „Живот във висшето общество“.

„Път към висшето общество“ е два пъти екранизиран – през 1959 и 2012 г. Първата лента е с режисьор Джак Клейтън и печели две награди Оскар – за най-добра главна женска роля на Симон Синьоре и за най-добър адаптиран сценарий на Нийл Петерсън. Филмът има още три номинации, включително и за главна мъжка роля на Лорънс Харви и за най-добър филм.

Сюжетът разкрива историята на Джо Лемптън – млад, привлекателен и чаровен мъж, израснал в малък  провинциален град, възпитан в духа и традициите на „добрата стара Англия“. Родителите му са убити през войната от бомба, паднала върху родната му къща.  У Джо постепенно се засилва амбицията на всяка цена да постигне добра кариера и да заживее сред „висшето общество“. Премества се в Уорли, намира обещаваща работа и не след дълго в него се влюбва 19-годишната Сюзън Браун – от известен род, която може да му осигури мечтания успех, власт и богатство. Истинската любов обаче той открива с омъжената и по-възрастна от него Алис Айсджил. Среща се с нея тайно, но скоро всички разбират за връзката им. Макар Джо да изпитва ненавист към порядките на висшата класа, избира брака с богатата наследница, който ще му донесе охолния живот.

„Път към висшето общество“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

SONY DSC

Невена Басарова посрещна деца и родители в „Хеликон Витоша“

Авторката, основала популярната „Детска академия за добри обноски“, направи почивния ден в книжарницата на бул. „Патриарх Евтимий“ …