Начало / България / Класиката на Джон Брейн за висшето общество – отново на пазара

Класиката на Джон Брейн за висшето общество – отново на пазара

Превърналият се в класика двутомник на Джон Брейн за висшето общество в Англия през 50те отново е на българския книжен пазар. Наскоро издателство „Сиела“ пусна новото издание на „Път към висшето общество“, а до дни се очаква и продължението – „Живот във висшето общество“.

Брейн (1922–1986) е британски писател и представител на популярния в английската литература кръг „сърдити млади хора“. Като млад пише стихове и разкази, но не ги публикува. Автор е на повече от десет романа, става популярен най-вече с „Път към висшето общество“ и „Живот във висшето общество“.

„Път към висшето общество“ е два пъти екранизиран – през 1959 и 2012 г. Първата лента е с режисьор Джак Клейтън и печели две награди Оскар – за най-добра главна женска роля на Симон Синьоре и за най-добър адаптиран сценарий на Нийл Петерсън. Филмът има още три номинации, включително и за главна мъжка роля на Лорънс Харви и за най-добър филм.

Сюжетът разкрива историята на Джо Лемптън – млад, привлекателен и чаровен мъж, израснал в малък  провинциален град, възпитан в духа и традициите на „добрата стара Англия“. Родителите му са убити през войната от бомба, паднала върху родната му къща.  У Джо постепенно се засилва амбицията на всяка цена да постигне добра кариера и да заживее сред „висшето общество“. Премества се в Уорли, намира обещаваща работа и не след дълго в него се влюбва 19-годишната Сюзън Браун – от известен род, която може да му осигури мечтания успех, власт и богатство. Истинската любов обаче той открива с омъжената и по-възрастна от него Алис Айсджил. Среща се с нея тайно, но скоро всички разбират за връзката им. Макар Джо да изпитва ненавист към порядките на висшата класа, избира брака с богатата наследница, който ще му донесе охолния живот.

„Път към висшето общество“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …