На фокус
Начало / Свят / Детска книга с герой, който пуши цигари, предизвика полемики

Детска книга с герой, който пуши цигари, предизвика полемики

Новата книга на признатата британска писателка, Джулия Доналдсън, „The Scarecrow’s Wedding“, предизвика полемики, съобщи „Гардиън“. Споровете са заради факта, че герой в илюстраната книжка се опитва да впечатли с факта, че пуши цигари. Произведението, което излезе миналия месец, е предназначено за деца между една и три години.

Творбата разказва за двете плашила Бети О’Барли и Хари О’Хей, които планират перфектната си сватба. В същото време, лошото плашило Реджиналд Рейк иска да развали техните планове. Рейк в един момент изтъква умението си да прави кръгчета с цигарен дим с цел да впечатли женското плашило.

„Пушенето е лошо за теб. Трябва да се срамуваш от себе си“, му казва Бети.

Въпреки ясното послание обаче, родители изразиха възмущението си във форуми. В секцията за ревюта на „Амазон“, потребители пишат:

„Макар посланието, че пушенето е лоша идея, да става ясно, ми е неприятно да виждам такива неща в детска книга“. Друг добавя: „Разбирам какво се опитва да направи Джулия, но опита е определено не на място. Сега 3-годишното ми дете ми иска цигара. Разбирам, че не можем да скрием пушенето от децата, но не се нуждаем от него в детските книги“.

Във форума на сайта „Mumsnet“ има също критики към творбата:

„Всичко е грешно според мен – лошото момче се опитва да впечатли момичето с цигари и т.н. Концепцията е за по-големи, а не за малки деца“.

Доналдсън държи на факта, че текста дава достатъчно яснота за проблема – пушенето е нещо лошо и героят, който пуши, е отрицателен. От издателството й, „Scholastic“, заявиха, че много внимателно са взели решението да оставят пасажа в произведението. Те се надяват книгата да накара родителите да възпитават децата си от рано да бъдат против тютюнопушенето.

Джулия Доналдсън е английска писателка и драматург, родена през 1948 г. Най-известна е с детското си произведение „Груфало”. Други нейни много популярна книги са „The Snail and the Whale” и „A Squash and a Squeeze”. Публикувани са  близо 160 нейни творби, от които 56 са достъпни в книжарниците в англоговорящия свят. Останалите 101 могат да бъдат намерени в библиотеките на британските училища.

Свързани заглавия
Джулия Доналдсън обвини британските медии, че пренебрегват детските книги

Джулия Доналдсън: Великобритания създава поколение неграмотни
Джулия Доналдсън: Не желая технологиите да ме контролират

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …