На фокус
Начало / Свят / Детска книга с герой, който пуши цигари, предизвика полемики

Детска книга с герой, който пуши цигари, предизвика полемики

Новата книга на признатата британска писателка, Джулия Доналдсън, „The Scarecrow’s Wedding“, предизвика полемики, съобщи „Гардиън“. Споровете са заради факта, че герой в илюстраната книжка се опитва да впечатли с факта, че пуши цигари. Произведението, което излезе миналия месец, е предназначено за деца между една и три години.

Творбата разказва за двете плашила Бети О’Барли и Хари О’Хей, които планират перфектната си сватба. В същото време, лошото плашило Реджиналд Рейк иска да развали техните планове. Рейк в един момент изтъква умението си да прави кръгчета с цигарен дим с цел да впечатли женското плашило.

„Пушенето е лошо за теб. Трябва да се срамуваш от себе си“, му казва Бети.

Въпреки ясното послание обаче, родители изразиха възмущението си във форуми. В секцията за ревюта на „Амазон“, потребители пишат:

„Макар посланието, че пушенето е лоша идея, да става ясно, ми е неприятно да виждам такива неща в детска книга“. Друг добавя: „Разбирам какво се опитва да направи Джулия, но опита е определено не на място. Сега 3-годишното ми дете ми иска цигара. Разбирам, че не можем да скрием пушенето от децата, но не се нуждаем от него в детските книги“.

Във форума на сайта „Mumsnet“ има също критики към творбата:

„Всичко е грешно според мен – лошото момче се опитва да впечатли момичето с цигари и т.н. Концепцията е за по-големи, а не за малки деца“.

Доналдсън държи на факта, че текста дава достатъчно яснота за проблема – пушенето е нещо лошо и героят, който пуши, е отрицателен. От издателството й, „Scholastic“, заявиха, че много внимателно са взели решението да оставят пасажа в произведението. Те се надяват книгата да накара родителите да възпитават децата си от рано да бъдат против тютюнопушенето.

Джулия Доналдсън е английска писателка и драматург, родена през 1948 г. Най-известна е с детското си произведение „Груфало”. Други нейни много популярна книги са „The Snail and the Whale” и „A Squash and a Squeeze”. Публикувани са  близо 160 нейни творби, от които 56 са достъпни в книжарниците в англоговорящия свят. Останалите 101 могат да бъдат намерени в библиотеките на британските училища.

Свързани заглавия
Джулия Доналдсън обвини британските медии, че пренебрегват детските книги

Джулия Доналдсън: Великобритания създава поколение неграмотни
Джулия Доналдсън: Не желая технологиите да ме контролират

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …