Начало / Свят / Джулия Доналдсън:”Не желая технологиите да ме контролират”

Джулия Доналдсън:”Не желая технологиите да ме контролират”

Най-продаваният детски автор в Обединеното кралство е против дигитализирането на детските книги

Джулия Доналдсън, най-продаваният детски автор във Великобритания, разкри, че е наложила вето върху възможността нейната поредица „Груфало” да излезе във вариант е-книга. Тя е убедена, че интерактивните приложения на детските книги са лоша идея.

„Мисля, че дигиталните книги имат плюсове, но не желая да бъда контролирана от технологиите и не чувствам, че мога да кажа: О, това е начина, по който се развиват нещата, това е бъдещето, нека го направим”, заявява в телефонен разговор за „Гардиън” Доналдсън.

Тя подчертава предимствата на е-книгите като преносимост и съхранение, но пък смята, че времето, прекарано в четене на книги, е ценно и че хората вече прекарват голяма част от времето си, втренчени в някакъв екран и със слушалки в ушите.

На британския пазар за детска литература книги, базирани на дигиталните технологии, е в начален етап. Експертите смятат, че изказването на Доналдсън ще резонира дълбоко в нагласите на издателите и търговците, защото нейният профил като създател на книги е респектиращ – продажбите им надхвърлят 10 млн. паунда.

Изказването на Джулия Доналдсън съвпада с открития днес (28 март) Панаир на детската книга в Болоня.

Фото: childillustration.blogspot.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …