Начало / Свят / Папараците тормозили и Джеймс Джойс

Папараците тормозили и Джеймс Джойс

В писмо, датиращо от 9 юли 1931 г., Джеймс Джойс се оплакал в писмо от тормоз от журналисти на сина си, съобщи „Гардиън“. Писмото е публикувано за първи път в електронен формат от Националната библиотека на Ирландия. Представители на пресата упорито преследвали писателя за информация относно неговата сватба с Нора Барнакъл, състояла се 5 дни по-рано.

Двамата живеят заедно 27 години преди да се оженят през 1931 г. Писмото, принадлежащо на фондацията на Джойс в Цюрих, разкрива, че журналисти опитвали отчаяно да се доберат до детайли относно церемонията, която авторът на „Одисей“ се стараел да запази в тайна. Джойс пише на сина си Джорджио:

„Човек на „Press Association“ дойде при мен… Каза, че е изпратен да разбере защо не е имало сватба още през 1904 г. и т.н. Казах му да се свърже с моя адвокат… Цял ден звъняха звънеца и телефона. Дори в полунощ, когато се върнахме от вечеря, имаше репортер на пост на стълбите… Искаха да ме изнудват. От „Sunday Express“ ми предложиха да ми платят за статия със заглавие „Модерният брак и свободната любов“. Ако откажа щели да ме наклеветят за „двойния ми брак“. Казах на репортера да информира главния си редактор, че не пиша за пресата, също не я и чета“.

Ето, че повече от 80 години преди Дж. К. Роулинг да се оплаче, че папараците я „държат в дома й под обсада или като заложник“, Джеймс Джойс е имал същия проблем.

Свързани заглавия
Ще бъде направена комютърна игра по „Одисей“ от Джеймс Джойс

100 години от „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс

Джеймс Джойс е имал сифилис, твърди учен от „Харвард“ в книгата си

Джеймс Джойс: Шекспир е правилният път за всички умове, които са изгубили равновесие

Чуйте Джеймс Джойс да чете от „Одисей”

Книги от Джойс тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …