Начало / Свят / Папараците тормозили и Джеймс Джойс

Папараците тормозили и Джеймс Джойс

В писмо, датиращо от 9 юли 1931 г., Джеймс Джойс се оплакал в писмо от тормоз от журналисти на сина си, съобщи „Гардиън“. Писмото е публикувано за първи път в електронен формат от Националната библиотека на Ирландия. Представители на пресата упорито преследвали писателя за информация относно неговата сватба с Нора Барнакъл, състояла се 5 дни по-рано.

Двамата живеят заедно 27 години преди да се оженят през 1931 г. Писмото, принадлежащо на фондацията на Джойс в Цюрих, разкрива, че журналисти опитвали отчаяно да се доберат до детайли относно церемонията, която авторът на „Одисей“ се стараел да запази в тайна. Джойс пише на сина си Джорджио:

„Човек на „Press Association“ дойде при мен… Каза, че е изпратен да разбере защо не е имало сватба още през 1904 г. и т.н. Казах му да се свърже с моя адвокат… Цял ден звъняха звънеца и телефона. Дори в полунощ, когато се върнахме от вечеря, имаше репортер на пост на стълбите… Искаха да ме изнудват. От „Sunday Express“ ми предложиха да ми платят за статия със заглавие „Модерният брак и свободната любов“. Ако откажа щели да ме наклеветят за „двойния ми брак“. Казах на репортера да информира главния си редактор, че не пиша за пресата, също не я и чета“.

Ето, че повече от 80 години преди Дж. К. Роулинг да се оплаче, че папараците я „държат в дома й под обсада или като заложник“, Джеймс Джойс е имал същия проблем.

Свързани заглавия
Ще бъде направена комютърна игра по „Одисей“ от Джеймс Джойс

100 години от „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс

Джеймс Джойс е имал сифилис, твърди учен от „Харвард“ в книгата си

Джеймс Джойс: Шекспир е правилният път за всички умове, които са изгубили равновесие

Чуйте Джеймс Джойс да чете от „Одисей”

Книги от Джойс тук

Прочетете още

217926_b

Нека децата отново да играят вън!

В едно свое интервю за сайта ни от 2012 г. на въпроса на Румен Василев: …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *