Начало / Свят / Ще бъде направена комютърна игра по „Одисей“ от Джеймс Джойс

Ще бъде направена комютърна игра по „Одисей“ от Джеймс Джойс

„Одисей“ от Джеймс Джойс е сред най-важните литературни творби на ХХ век, но също така е много трудна за четене и разбиране книга. Нова компютърна игра обаче ще улесни задачата на читателя, съобщи „USA Today“. Играта, наречена „In Ulysses“, е идея на ирландеца Еоган Кидни.

В „In Ulysses“ играчът е пренесен във виртуална реалност, в която той е героят Стивън Дедалус и преминава през така обезкуражаващия трети епизод от романа. Като напредва в играта, на потребителя му се чете романа, а му се помага също с изображения, текстови анотации и линкове. Кидни нарича проекта си „алтернативен начин за четене на творчеството на Джойс“.

Той използва сайта за групово финансиране fundit.ie, за да събере средства за създаването на играта. Желаните от него 4 000 паунда бяха надминати. Кидни заяви, че ще използва парите за купуване на хардуер и софтуер, наемане на актьор за четене на текста и работа по изображенията. Играта ще може да се играе на всички операционни системи.

За първи път „Одисей“ излиза на книжния пазар на 2 февруари 1922 г. в Париж. 800-страничният роман е смятан за една от най-влиятелните книги на миналия век. Преди да придобие този статус обаче, книгата е била забранена в САЩ и Обединеното кралство заради подробното описание на сцени със сексуално съдържание. Творбата разказва един единствен ден от живота на 38-годишния рекламен агент Леополд Блум. Голяма част от книгата е посветена на проблемите на Блум и съпругата му Моли. Авторът използва т.нар. метод поток на съзнанието.

Свързани заглавия
100 години от „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс

Джеймс Джойс е имал сифилис, твърди учен от „Харвард“ в книгата си

Джеймс Джойс: Шекспир е правилният път за всички умове, които са изгубили равновесие

Чуйте Джеймс Джойс да чете от „Одисей”

„Одисей“ тук

Книги от Джойс тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …