Начало / България / Радиотеатърът днес ще излъчи „На Западния фронт нищо ново” по Ремарк

Радиотеатърът днес ще излъчи „На Западния фронт нищо ново” по Ремарк

„На Западния фронт нищо ново” по Ерих Мария Ремарк (1898-1970) ще звучи по Радиотеатъра на програма „Христо Ботев” на БНР от 16 ч днес. Това е романът, който донася световна слава на писателя, станал символ на антивоенната литература. Книгата излиза през 1929 г. и е посветена на Първата световна война. Тази година се навършиха  100 години от избухването й. В нея участват 70 млн. души, 15 млн. стават жертви.

Романът излиза като подлистник във вестник, след това като отделна книга в тираж 600 000. Той разказва за жестокостите на войната през погледа на 19-годишно момче. Само до края на 1929 г. произведението е преведено на 26 езика (включително на български), а през 1930 г. е филмирано в САЩ. Норвежкият писател Бьорн Бьорнсон поисква официално да се присъди на Ремарк Нобеловата награда. В Германия обаче срещу писателя се надига враждебна вълна – обвиняват го в „литературно предателство към войника от Световната война“. Въпреки това Ремарк написва продължение на романа – „Обратният път“ (1931), заради което му се налага да се изсели в Швейцария.

„Колко безсмислено е всичко, което някога е било писано, вършено, мислено, щом това е възможно! Всичко трябва да е лъжа и празен шум, щом като културата на хилядолетия не е могла да попречи да се проливат тия реки от кръв, да съществуват тия зандани за изтезаване на стотици хиляди.
Виждам, че народи биват хвърляни един срещу друг и се избиват безсмислено, несвястно, нелепо, покорно, невинно. Виждам, че най-умните мозъци на света изнамират оръжия и думи, за да направят всичко това още по-изтънчено и по-дълготрайно. И заедно с мен го виждат всички хора на моята възраст, тук и от другата страна, в целия свят. Заедно с мен го преживява цялото мое поколение”, казва Ремарк.

Книги от Ремарк тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …