Начало / Автори / Е. Б. Уайт: Дръжте се за надеждата. И навийте часовника, защото утре е нов ден

Е. Б. Уайт: Дръжте се за надеждата. И навийте часовника, защото утре е нов ден

През 1973 г. почитател на Е. Б. Уайт му пише писмо, в което  обяснява, че е загубил вяра в човечеството. Авторът на „Паяжината на Шарлот“ му отговаря, убеден, че да поддържа духа на хората е част от задълженията на писателя. В кратко, но затрогващо писмо, Уайт се опитва да му върне увереността. То е публикувано в книгата „Letters of Note: Correspondence Deserving of a Wider Audience“, която излезе през май на английски. Представяме ви писмото, публикувано в brainpickings.org.

„Скъпи г-н Надоу,
Докато има един мъж, който стои на краката си, докато има една състрадателна жена, заразата може да се разпространява, но тя не ни е унищожила. Надеждата е това, което ни остава в тежки времена. Всяка неделя сутрин ставам и навивам часовника с тази мисъл.
Моряците имат страхотен израз за времето: те казват, че то е много добро в блъфирането. Мисля, че същото може да се каже и за нашето човешко общество – всичко може да изглежда мрачно, но тогава се появява процеп в облаците, всичко се променя, понякога изведнъж. Очевидно е, че човешката раса е направила голяма каша, откакто живее на тази планета. Но като хора ние таим в себе си семената на добротата, засети отдавна и чакащи да покълнат, когато условията са подходящи. Любопитството, неумолимостта, иновативността, находчивостта са донесли много беди на човека. Само можем да се надяваме, че тези качества ще му помогнат и да се измъкне от тях.
Дръжте се за шапката си. Дръжте се за надеждата. И навийте часовника, защото утре е нов ден.
Искрено ваш
Е. Б. Уайт“.

Елвин Брукс Уайт (1899–1985) е автор и на класиките „Стюарт Литъл” (1945), и „Тромпетът на лебеда” (1970). През 1970 г. получава наградата „Лора Ингълс Уайлдър”, която се присъжда от Американската библиотечна асоциация за изключителни постижения в областта на детската литература. През 1978 г. е отличен и с „Пулицър”.

Свързани заглавия
За първи път на български излиза детската класика „Паяжината на Шарлот”
10 класически книги за деца

„Паяжината на Шарлот” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …