Начало / България / Излезе ново издание на „Малтийският сокол“

Излезе ново издание на „Малтийският сокол“

„Малтийският сокол“ –  класиката на Хамет, е отново на българския книжен пазар. Новото издание е на „Фама“. Преди 11 години романът беше отпечатан с логото на „Хермес“.

Хамет публикува „Малтийският сокол“ през 1930 г. Историята е за частния детектив Сам Спейд, който трябва да се справи с безскрупулни авантюристи, опитващи се да се домогнат до ценна статуетка на сокол инкрустирана със скъпоценни камъни. Приключенията на Спейд придобива голяма популярност и това кара писателят да създаде още три разказа за него. Романът става сензация обаче през 1941 г., когато по него излиза филмът на Джон Хюстън. Лентата, в която участват Хъмфри Богарт и Мери Астор, получава възторжени оценки от критиката, наричайки я първата голяма творба в жанра филм ноар. На 14-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“ филмът е номиниран за награда в 3 категории, включително за „Най-добър филм“. През 1989 г., „Малтийският сокол“ е сред първите произведения на кинематографията, селектирани като културно наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Авторитетният„Ню Йорк Таймс” определя  Хамет като „един от най-добрите писатели на мистерии за всички времена”. Неговият колега Ремънд Чандлър пише за него:

„ От първата до последната си писателска крачка той пишеше за агресивни и енергични хора. Неговите герои не са плашеха от лошата страна на живота, защото само нея бяха свикнали да виждат.Те не се разстройваха от необузданото насилие – те са стари приятели с него. Хамет беше прекрасен стилист, но неговите читатели затова не се сещаха…

Свързани заглавия
118 години от рождението на Дашиъл Хамет
Детективът Хамет отново изненадва

„Малтийският сокол“ тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …