Начало / България / Излезе ново издание на „Малтийският сокол“

Излезе ново издание на „Малтийският сокол“

„Малтийският сокол“ –  класиката на Хамет, е отново на българския книжен пазар. Новото издание е на „Фама“. Преди 11 години романът беше отпечатан с логото на „Хермес“.

Хамет публикува „Малтийският сокол“ през 1930 г. Историята е за частния детектив Сам Спейд, който трябва да се справи с безскрупулни авантюристи, опитващи се да се домогнат до ценна статуетка на сокол инкрустирана със скъпоценни камъни. Приключенията на Спейд придобива голяма популярност и това кара писателят да създаде още три разказа за него. Романът става сензация обаче през 1941 г., когато по него излиза филмът на Джон Хюстън. Лентата, в която участват Хъмфри Богарт и Мери Астор, получава възторжени оценки от критиката, наричайки я първата голяма творба в жанра филм ноар. На 14-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“ филмът е номиниран за награда в 3 категории, включително за „Най-добър филм“. През 1989 г., „Малтийският сокол“ е сред първите произведения на кинематографията, селектирани като културно наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Авторитетният„Ню Йорк Таймс” определя  Хамет като „един от най-добрите писатели на мистерии за всички времена”. Неговият колега Ремънд Чандлър пише за него:

„ От първата до последната си писателска крачка той пишеше за агресивни и енергични хора. Неговите герои не са плашеха от лошата страна на живота, защото само нея бяха свикнали да виждат.Те не се разстройваха от необузданото насилие – те са стари приятели с него. Хамет беше прекрасен стилист, но неговите читатели затова не се сещаха…

Свързани заглавия
118 години от рождението на Дашиъл Хамет
Детективът Хамет отново изненадва

„Малтийският сокол“ тук

 

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …