Начало / Интервюта / Сандра Браун: Трябва ли да има пълно равенство между мъжете и жените?

Сандра Браун: Трябва ли да има пълно равенство между мъжете и жените?

Сандра Браун е американска писателка, родена през 1948 г. Пише романтични романи и съспенс трилъри. Използва и различни псевдоними, сред които Рейчъл Райън, Лаура Джордън и Ерин Сейнт Клер. Много нейни книги са преведени на български, сред които „Защото те обичам“, „До краен предел“, „Родена за любов“, „Рикошет“, „Думи от кадифе“ и др. Представяме ви интервю с Браун, дадено за „USA Today“.

––––––––––

От къде черпите вдъхновение за своите истории?

–      Всяка книга има своя история. Понякога се вдъхновявам от събитие или дискусия, понякога измислям персонаж и изграждам повествованието около него. Много често нямам никаква идея откъде идват идеите ми. Изведнъж просто се появяват.

Любимата ми ваша книга е „Френска коприна“. Много ми хареса препратката към факта, че романтичните романи често са недооценявани. Това ли искахте да покажете?

–      Не. Паралелът във „Френска коприна“ беше плод на случайност. Идеята за книгата ми дойде докато слушах „Delta Dawn“ от Хелън Реди по радиото. Започнах да си мисля за минала зенита си южняшка красавица с разбито сърце. И понеже харесвам много каталозите на „Victoria’s Secret“, реших тя да има фирма за бельо. Това се оказа важно произведение поради две причини – за първи път моя книга беше публикувана с твърди корици и за първи път беше адаптирана на малкия екран.

Имате ли си любими ваши книги?

–      Харесвам „Завист“ и се радвам, че е сред бестселърите в електронен формат. Мога да се идентифицирам с главния герой, който е писател. Също поредицата „Тексас“ („Лъки“, „Чейс“ и „Обичай ме“). Тя ми липсва. „Огледален образ“ е първата ми книга, която влезе в бестселър листата на „Ню Йорк Таймс“ и е много специална. „Горещи страсти в рая“ беше романа, с който направих пробив. Писах го с такава свобода. Експериментирах с „Лятна буря“. Базирана е на случай от детството на баща ми. Сякаш героите дойдоха при мен и настояваха да разкажа тяхната история.

В последния ви роман главния герой е журналист. Защо журналистите са добър вариант за персонажи?

–      Преди да стана писателка бях в медиите – в офиса на „ABC“ в Далас. Често пиша за хора от медиите, защото съм запозната с индустрията. Също предпоставките за драма са налице. Създава се чувство за спешност.

Как измисляте всички тези невероятни мъже в книгите си?

–      Трябва ли да има пълно равенство между мъжете и жените? Абсолютно. Но аз съм малко старомодна и харесвам различията между половете. Мъжете в моите книги не са нито неандерталци, нито принцове. Те допускат грешки. Те са силни, често твърдоглави, но в същото време уязвими. Трябва да призная, че съм възхитена от мъжката психология и затова пиша често от гледната точка на мъжа.

Какво могат да очакват читателите от Сандра Браун за напред?

–      Вече работя върху нова книга. През месеците, които прекарвам с персонажите, аз се привързвам към тях, дори към злодеите. За лошите ми е особено забавно да пиша. Но щом приключа дадена история, веднага съм готова да се захвана с друга група герои в тяхното пътешествие през различни приключения.

Книги от Сандра Браун тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …