Начало / Читатели / „Изплези си езика“ от Ма Дзиен (ревю)

„Изплези си езика“ от Ма Дзиен (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА

Изключителен сборник с разкази, в който Ма Дзиен разказва за Тибет и хората там такива, каквито ги е видял по време на своето бягство от Китай.
Пет сурови истории, в които човекът, живеещ на „Покрива на света“, е представен като незначителен на фона на величествените планински вериги, пустите плата и религиозните обреди. Човекът далеч от цивилизацията, поставен в условията на глад, студ, самота и неизбежна смърт. Всичко е толкова неподправено и реално, че не е нужно да се изкачиш на най-високия връх и да лишиш мозъка си от нормалната доза кислород, за да ти се завие свят. Да ти прилошее от описанието на небесното погребение; да ахнеш от случилото се с Куладжоли и въобще от отношението към жените („Осмозъб Корояд“); да ти стане мило и тъжно за Сангсанг Таши, която става жертва на едно съвпадение, което будизмът приема като прераждане, за да я лиши от самата себе си. Езерото Дронмула продължава да бъде красиво и да отразява слънчевите лъчи, макар и до него да се просва умиращото от глад и изтощение момче, което търси своето семейство. Или просещото момиче, което успява да запази усмивката си. И ако никой не ѝ подхвърли нещо, се изплезва.
Изплезването като поздрав, като израз на смирение или предизвикателство пред безразличието на света…
Тези истории те карат да осъзнаеш, че макар тибетците да са най-близо до небето, всъщност са загубили човешкия си образ, опитвайки да се доближат до Бога.

Свързани заглавия

Дебютната книга на Ма Дзиен е вече в книжарниците
Забранен в Китай роман излезе на български

„Изплези си езика“ тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …