Начало / България / Забранен в Китай роман излезе на български

Забранен в Китай роман излезе на български

Премиерата на „Майсторът на фиде” ще бъде на 26 октомври

„Майсторът на фиде” на китайския писател Ма Дзиен ще бъде представена на 26 октомври, сряда, от 19 ч в софийския клуб К.Е.В.А., ул. „Г. С. Раковски” №114 (в двора на киноакадемията на НАТФИЗ, ет. 2). Книгата излиза с печата на „Жанет 45”.

Ма Дзиен е роден в Циндао на 18 август 1953 г. Работи като чирак в часовникарска работилница, художник на пропагандни пана и фотожурналист. На 30-годишна възраст напуска работа и пътува из Китай в продължение на три години. През 1987 г. написва посветения на Тибет сборник разкази „Изплези си езика”, забранен в Китай като „вулгарна и неприлична книга, която позори образа на нашите тибетски сънародници“. През същата година Ма Дзиен се премества в Хонконг като дисидент, но продължава да пътува до Китай, където подкрепя протестиращите на площада Тянанмън през 1999-а. След преминаването на Хонконг в китайско владение заминава за Германия и после за Великобритания. Понастоящем живее в Лондон със своята партньорка и преводачка Лора Дрю.

Автор е на пътеписа „Червен прах”, носител на наградата „Томас Кук”, наречен от списание Тайм „китайския еквивалент на По пътя на Джак Керуак“; на сборника с разкази „Изплези си езика” (1987) и на романите „Майсторът на фиде” (2004) и „Пекинска кома” (2008), определян от критиката като „шедьовър… епична, но интимна творба, която заслужава да бъде призната за най-великия роман за Тянанмън“ (Файненшъл таймс). Нобеловият лауреат Гао Синдзиен определя Ма Дзиен като „един от най-важните и смели гласове в китайската литература“. Книгите на Ма Дзиен са забранени в Китай.

Фото: © Флора Дрю

Повече подробности за живота и творчеството на Ма Дзиен тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …