Начало / Свят / Украинските фантасти предсказали руската инвазия

Украинските фантасти предсказали руската инвазия

Украинските автори на научна фантастика са предсказали руската инвазия в страната в своите книги. Това отбелязва сайтът io9.com. В своите романи „“Война 2010. Украинский фронт“ и „Война2011: Против НАТО“, писателят и бивш военен Фёдор Березин предсказва, че руските сили и НАТО ще застрашат суверенитета на Украйна. И той не е единствен.

Романът „Oмега“ на ветерана фантаст Андрей Валентинов, излезе скоро след т. нар. Оранжева революция в Украйна. Книгата представя антиутопична версия на събитията, в която страната е окупирана от НАТО, а главните герои са бойци от съпротивата, които са анти Москва и анти НАТО.

Научната фантастика е изключително важен жанр за СССР и Източна Европа. Той често е използван за политически цели. Автори, близки до руските власти, не рядко са използвали литературата като инструмент за представяне на социалистическата утопия и капиталистическата антиутопия.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков е казвал, че е чел за ситуации като сегашната в Украйна във военната научна фантастика на местните автори.

Сред тях е Глеб Бобров и романа му „Эпоха мертворожденных“ Бобров, подобно на Березин, е автор и ветеран от войната в Афганистан. Книгата излиза в електронен формат през 2006 г. и става хит, след което е отпечатана през 2007 г. Апокалиптичната творба разказва за бунт, който се готви в Киев.

Жителят на Донецк Георгий Савицки направи своя дебют през 2009 г. с „Поле боя — Украина. Сломанный трезубец“. Книгата представя сценарий, в който в Украйна има гражданска война и геноцид срещу рускоговорящото население.

Изглежда руско-украинският конфликт е постоянна тема в украинската фантастика вече близо 15 години.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …