Начало / Свят / Марио Варгас Льоса подкрепи кампания против отделянето на Каталуния от Испания

Марио Варгас Льоса подкрепи кампания против отделянето на Каталуния от Испания

Един от най-значимите писатели, които пишат на испански език – Марио Варгас Льоса – е един от поддръжниците на кампания против отделянето на Каталуния от Испания, съобщи „Гардиън“. Кампанията „Libres e Iguales“ е вдъхновена от подобна в Обединеното кралство против отделянето на Шотландия, „Better Together“, която беше подкрепена от Дж. К. Роулинг и сър Алекс Фъргюсън.

Инициативата е стартирана от 50 души от сферата на политиката, профсъюзите и културния сектор. Проучванията показват, че по-голямата част от населението на Каталуния желае да има референдум за независимостта на автономната област. Но ако се вземат предвид всички граждани на страната, се оказва, че повечето испанци не желаят отделяне. „Libres e Iguales“ цели да убеди правителството, че всички граждани на държавата трябва да имат равен глас.

„Искаме това да бъде дискусия, в която да вземе участие цяла Испания. Има вероятност нашата страна да загуби 20% от своята територия и от своя народ. Това е нещо, което засяга всички испанци и те не трябва да бъдат пренабрегвани. Не искаме да бъдем политическа партия или да търсим власт. Ние сме цивилна група, която се опитва да даде контекст на този дебат, който е много важен за Испания“, казва журналистът Аркади Еспада.

Планирани са серия от събития. Сред тях е демонстрация на 11 септември в Мадрид, когато е деня на Каталуния. Демонстрацията ще има за цел да се противопостави на каталунските националисти в Барселона.

През април испанския парламент гласува единодушно против евентуален референдум. Но след месеци политически спорове, премиерът на Испания Мариано Рахой се съгласи да се срещне с каталунския лидер Артур Мас. От „Libres e Iguales“ призовават правителството да не приема никакви условия от Каталуния, които ще ограничат суверенитета на испанските граждани.

Свързани заглавия
Упадъкът на Запада

Юрген Хабермас: Десният популизъм избуя от загърбването на хората от елитите

Марио Варгас Льоса: Убеден съм, че литературата, писана за екрани, ще е конформистка
Марио Варгас Льоса: Хубавата литература е фундаментална за еволюцията на индивидите
Марио Варгас Льоса се съмнява в творчеството си
8 латино автори, които всеки трябва да познава
10 писатели, които ще се четат и след 100 години

Книги от Льоса тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …