На фокус
Начало / Свят / Амос Оз получи току-що учредената награда „Зигфрид Ленц”

Амос Оз получи току-що учредената награда „Зигфрид Ленц”

Израелският писател Амос Оз получи германската награда „Зигфрид Ленц”, която се дава за първи път, съобщи „Дер щандарт”. Отличието и чек за 50 000 евро ще му бъдат връчени на 14 ноември на церемония в общината в Хамбург.

Наградата беше учредена, за да се дава на писатели от цял свят, чиито творби са признати от читателите и които носят духа на писателя Зигфрид Ленц. Тя ще се дава през две години от фондация на името на писателя.

Ленц е роден през 1926 г. и е един от живите класици на германската литература след Втората световна война. Известен е с късите си разкази, есета и пиеси. Носител е на наградите „Гьоте”, „Томас Ман”, „Хауптман” и др. Бил е журналист във в. „Ди велт”. На 88 години Ленц продължава да се занимава с литература. През 2011 г. излезе последният му сборник с разкази. В началото на тази година той подари личния си архив на Германския литературен архив. През юни основа фондация на името си, която ще изследва творчеството му. Тя ще дава и едноименната награда.

Оз, който е известен критик на конфликта между Израел и Палестина и се възмущава от фанатизма и на двете страни, получава наградата точно в момент, в който евреите обстрелват усилено ивицата Газа, след като палестинци убиха израелски младежи. Според „Шпигел” политическият жест към Оз е очевиден. Той самият твърди в книгите си, че спорът между двете страни е имотен и трябва да се реши с взаимни компромиси.

Книги от Амос Оз тук

Книги от Зигфрид Ленц тук

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …