Начало / Критика / Малори Блекман: Не искам да разказвам приказки на децата, а да ги поставя в реални житейски ситуации

Малори Блекман: Не искам да разказвам приказки на децата, а да ги поставя в реални житейски ситуации

Писателката Малори Блекман, постоянният критик на британската образователна система, насочи стрелите си и към книгоиздаването. Пред „Ройтерс” тя заяви, че до британските деца не достига информация за културното многообразие посредством книгите. Самата Блекман непрекъснато пише за проблеми като расизъм, тийнейджърски секс и тероризъм, опитвайки се да пребори стереотипите и предразсъдъците на традиционната детско-юношеска литература.

Блекман беше избрана преди година за Детски лауреат на Обединеното кралство след онлайн гласуване на библиотеки, търговци на книги и деца. Тя непрекъснато твърди, че книгите с чернокожи персонажи отблъскват родителите и те не ги купуват на децата си. Писателката също отнася доста критики, тъй като рисува в положителна светлина противоречиви образи като например този на младеж камикадзе. „Checkmate“, в която е описан той, излиза само месец преди бомбения атентат в лондонското метро през юли 2005 г.

Авторката се защитава, че тези, които я нападат, не са прочели книгите й. Аргументът й, че тя търси обяснение на престъпното поведение, а не го пропагандира.

Блекман критикува издателите и че почти не издават детски книги, в които главните герои да са деца от други етноси. Вместо това е пълно с зайчета, кучета, котки и кукли. По същия начин според нея биват ограничавани и авторите от етнически малцинства.

„Не искам да разказвам приказки на децата, а да ги поставя в реални житейски ситуации, да им показвам грешките на обществото, да задавам въпроси и да карам тийнейджърите да мислят как биха постъпили те”, казва Блекман,, чиято последна книга „Noble Conflict“ е вдъхновена от изтичането на секретни документи на американските служби, благодарение на Челси Манинг и Едуард Сноудън.

Писателката би искала и повече деца да пишат. Този уикенд тя ръководи литературна сбирка за млади писатели в Лондон.

Свързани заглавия:

Малори Блекман: Чернокожите персонажи отблъскват родителите от детските книги

Малори Блекман е новият Детски лауреат в Обединеното кралство

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …