Начало / Свят / Учени работят върху пръстен, който да помага на слепите да четат

Учени работят върху пръстен, който да помага на слепите да четат

Учени в технологичния институт в Масачузец работят върху направата на пръстен, който да помогне на слепи и с увредено зрение да четат, съобщи huffingtonpost.com. Устройството, „FingerReader“, ще се поставя на показалеца. Камера ще сканира текста, а синтезиран глас ще го изговаря. Пръстенът ще вибрира при отклоняване от текста.

Пръстенът ще помага на хора с увредено зрение да четат книги, списания, вестници, менюта в ресторанти и т.н. Той няма да замени брайловото писмо, а просто ще бъде допълнителна опция.

Все още обаче предстои работа по проекта. Устройството не е пригодно за тъчскрийн, а това би било пречка при използването на таблети, електронни четци и особено мобилни телефони. „FingerReader“ не би бил напълно практичен, ако може да се използва единствено за печатни материали. Също така още не е намерено решение за хора, които освен проблеми със зрението, имат увреждания и на слуха. Все пак учените смятат, че скоро изобретението ще бъде на пазара. Те планират то да не е на висока цена, за да може да влезе в масова употреба.

Джери Бериър, 62-годишен, който е роден сляп, чака с нетърпение излизането на „FingerReader“. Той коментира:

„Когато вляза в лекарски кабинет, има документи, които бих искал да прочета, преди да подпиша. Искам да мога да получавам същата информация като тези, които виждат, независимо как… Всяко устройство, което ще ни помогне да четем, ще ни помогне и да живеем по-разнообразен, по-продуктивен и по-пълноценен живот“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …