Начало / Свят / Писател отказа литературна награда, защото е свързана с „Амазон“

Писател отказа литературна награда, защото е свързана с „Амазон“

Детският писател Алън Албърг отказа литературна награда, защото е спонсорирана от „Амазон“, съобщи „Индипендънт“. Благотворителната организация „Booktrust“ искаше да удостои 76-годишният автор с приз за цялостен принос. Албърг отказа да получи отличието заради връзката му с онлайн търговската компания.

Писателят, чиято най-известна творба е „Each Peach Pear Plum“, определи практиките на фирмата като „неморални“, главно заради факта, че тя не плаща данъците в Обединеното кралство върху приходите си. В писмо до изданието „The Bookseller“, Албърг заяви:

„Данъците, справедливо прилагани за всички нас, са нещо добро. С тях се плаща за училища, болници, библиотеки. Когато компании като „Амазон“ извършват измами: плащат 0,1% върху милиарди , като претендират, че не печелят парите си във Великобритания, а в Люксембург – това е нещо лошо. Най-малкото, което можем да направим, е да отбележим това и да откажем всякакво асоцииране с тях“.

Вив Бърд, изпълнителен директор на „Booktrust“, изрази разочарованието си от отказа на Албърг, но сподели, че уважава решението му. Тя напомни, че благодарение на спонсорството на„Амазон“ са награждавани писатели, промотирани книги и се допринася към каузата на четенето сред децата.

Алън Албърг е британски писател, роден през 1938 г. Той пише детска литература от над 40 години, като е автор на над 150 произведения. В продължение на 20 години неговата съпруга, Джанет, илюстрираше неговите творби, преди тя да почине от рак през 1994 г.

Фото: „The Telegraph“

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …