Начало / Критика / „Индекс Хокинг“: Най-недочитаните бестселъри

„Индекс Хокинг“: Най-недочитаните бестселъри

 

Кои са книгите, които хората започват да четат с голям ентусиазъм, но така и не завършват? Американският математик Джордан Елънбърг, професор в „University of Wisconsin-Madison“, създаде формула, която може да отчете кои са тези творби. Той я нарича „Индекс Хокинг“, в чест на „Кратка история на времето“ от Стивън Хокинг, считана за най-често недочитаната книга на всички времена.

Индексът се базира на технологията на „Амазон“ „Popular Highlights“, която отчита най-често подчертаваните изречения в дадено е-издание на четците „Kindle“. Ако всички най-подчертани изречения и пасажи са от началото на произведението, това означава, че читателите не стигат до края. Ето и най-често недовършваните бестселъри по формулата на Еленбърг, публикувани в wsj.com. Произведенията са подредени в обратен ред.

„The Goldfinch“ от Дона Тарт – дочитана в 98,5% от случаите. Романът е сред най-хитовите през 2013 и 2014 г. Въпреки това нейният обем и определяният за разочароващ финал понякога обезкуражава читателя да дочете последните 20 страници.

„Игрите на глада: Възпламеняване“ от Сюзан Колинс – дочитане в 43,4% от случаите. Въпреки огромният успех на трилогията „Игрите на глада“, втората част най-често отказва феновете на литературата.

„Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд – дочитана в 28,3% от случаите. Публикувана преди близо век, книгата на Фицджералд продължава да предизвиква интерес. Но много често този интерес се губи още преди читателят да е преполовил романа.

„Петдесет нюанса сиво“ от Е Л Джеймс – дочитана в 25,9% от случаите. Може би най-изненадващата книга в класацията. Читателите си купуват романа заради масовата истерия около него, но рано спират да го четат.

„Flash Boys“ от Майкъл Луис – дочитана в 21,7% от случаите. Разсъжденията върху финансовите иновации са прекалено натоварващи за средностатистическия любител на книгите.

„Lean In“ от Шерил Сандбърг – дочитана в 12,3% от случаите. Главният оперативен директор на „Facebook“ би трябвало да бъде лидер, който да даде увереност и  устременост на съвременната жена. Сандбърг го прави, но не и със своя бестселър.

„Мисленето“ от Даниъл Канеман – дочитана в 6,8% от случаите. Професор Канеман е написал една доста съдържателна творба на тема приложна психология. Тя се продава добре, но очевидно дължината й отказва читателя да стигне до края.

„Кратка история на времето“ от Стивън Хокинг – дочитана в 6,6% от случаите. Творбата на Хокинг е комплексна и е истинско предизвикателство за всеки. Изненадващо обаче тя не е най-недовършваната популярна книга, макар формулата да е кръстена на нея.

„Capital in the Twenty-First Century“ от Тома Пикети – дочитана в 2,4% от случаите. Да, вярно е, че тази книга излезе само преди месеци. Но тя разбива конкуренцията. От 700 страници, най-подчертаваните изречения са в първите 26. Интересно как произведението на Пикети е определяно за едно от най-значимите на XXI век като никой не е стигал до неговия край.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

2 Коментари

  1. Животът е твърде кратък и човек трябва да подбира добре заглавията,които чете!