Начало / Свят / Франческо Пиколи спечели наградата „Стрега”

Франческо Пиколи спечели наградата „Стрега”

68-та награда за литература „Стрега” беше връчена на италианския писател и сценарист Франческо Пиколо (50), съобщи „Дейли мейл”. С престижното италианско отличие в категория европейски роман беше отличен испанецът Маркос Торенте. С него се състезаваха още четирима чуждестранни финалисти, сред които Георги Господинов с романа му „Физика на тъгата”. Господинов беше сред финалистите и на приза „Фон Рецори”, спечелен през юни от французойката Майлис де Керангал.

На церемония на Капитолийския площад в Рим всички финалисти на „Стрега” четоха свои текстове на тема „Европа и метаморфозите”. Пиколо беше отличен за мемоарите си „Il desiderio di essere come tutti’ („Желанието да си като всички”). Миналата година беше награден Уолтър Сити, а през 2012 г. – Алесандро Пиперно.
„Стрега” е една от трите най-големи италиански литературни награди заедно с Viareggio и Campielloes. Нейни носители през годините са били Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Дино Будзати, Умберто Еко.

Фото: primaonline.it

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cap01

Рисуващата птици Елица Христова: „Щъркелът за нас е част от всичко родно“

Разговор за природата и за това колко си приличаме с всичко в нея Илюстратор и …

Един коментар

  1. radosveta kondova

    Кога ще разберете,че ГГ не е най-представителният български писател!?Вече станахме ,поне аз се чувствам,една огромна физика на тъгата от нечистоплътни интриги и куха показност !!