Начало / Свят / Почина писателката Нанси Гардън

Почина писателката Нанси Гардън

Почина американската писателка Нанси Гардън, съобщи британският „Телеграф“. Тя беше на 76 години. Гардън е считана за пионер в младежката литература. Най-известната й книга е „Annie on my Mind“, публикувана през 1982 г. Романът разказва за романтична връзка между тийнейджърки в Ню Йорк. Гардън е публикувала общо 30 книги.

„Annie on my Mind“ е сред най-признатите книги от литературната критика в САЩ през 80-те години на ХХ век. Но фактът, че хомосексуалните взаимоотношения са основна тема в творбата предизвиква и много противоречия и оплаквания от родители на тийнейджъри. Гардън казва, че е искала да промени стереотипа на хомосексуалните в литературата, които обикновено или се самоубиват, или стават хетеросексуални.

Писателката получи награда „Robert B Downs Intellectual Freedom Award“ през 2000 г. През 2001 г. тя заяви в интервю:

„Когато израствах като човек с хомосексуална ориентация през 50-те години търсех книги за хора като мен. Мисля, че децата от всяко малцинство трябва да виждат хора като тях в книгите. Това е потвърждение за тяхното съществуване на тази планета и в това общество. Хетеросексуалните деца трябва да разберат, че хората от ЛГБТ общността не са чудовища. Те имат същите проблеми и емоции, просто различна сексуална ориентация“.

Фото: nancygarden.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …