На фокус
Начало / Критика / Майкъл Морпурго: Учителите трябва да плачат, когато четат на децата тъжни истории

Майкъл Морпурго: Учителите трябва да плачат, когато четат на децата тъжни истории

Писателят Майкъл Морпурго подкани учителите да плачат, когато четат тъжни или трогателни истории на децата в клас, съобщи британският „Телеграф“. Авторът на „Боен кон“ и „Черният призрак“ е на мнение, че по този начин учениците ще осъзнаят по-добре значимостта на книгите.

Морпурго говори на фестивала „Chalke Valley History Festival“. Той сподели:

„Ако плачеш, докато четеш книга пред деца, това е добро преподаване. Как по друг начин децата да разбера колко са важни книгите, историите, ако не видят, че те докосват и възрастните. Това е целта на литературата. Да ни ангажира емоционално, да ни накара да мислим. Животът не е перфектен. Някои части от него са добри, други – не чак толкова. Безотговорно и нечестно е да връзваш всичко в розова панделка, когато пишеш книги за млади хора.

Децата растат толкова бързо в наши дни. Светът не може да бъде скрит от тях. Трябва да има литература, която им показва света такъв, какъвто е. Аз обичам да гледам децата в очите. Не ги съдя по това на колко са години. Разчитам на тяхната интелигентност и чувствителност. Младите хора са мислещи хора“.

Майкъл Морпурго е английски писател, поет, сценарист и либретист, роден през 1943 г. Автор е над 120 книги. Изключително влияние върху неговото развитие като писател има Тед Хюз – поет и писател за деца и съпруг на Силвия Плат. Морпурго е удостояван с много литературни награди. Женен е за Клер – най-голямата дъщеря на Алън Лейн, основателят на издателство „Пенгуин”. На български са преведени книгите му „Боен кон”, „Сянка” и „Каспар котешкият принц”.

Свързани заглавия
Майкъл Морпурго: Ако използваме книгите единствено като инструмент за ограмотяване, децата няма да се научат да обичат литературата

Майкъл Морпурго написа книга за родители, страдащи от дислексия, които искат да четат на децата си

Майкъл Морпурго: Да не умъртвим любовта на децата към литературата
Майкъл Морпурго: Затварянето на библиотеки кара интелекта да обеднява

Книги от Майкъл Морпурго тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

blagoveshhenye-364324-zpSjfgfe-1024x576

„Иконата“

Никой не беше я виждал без грим. Висока, кракът винаги като излязъл от струг, чорапът …