На фокус
Начало / Свят / Родната къща на Джордж Оруел ще бъде превърната в музей

Родната къща на Джордж Оруел ще бъде превърната в музей

Къщата, в която е роден Джордж Оруел през 1903 г., ще бъде превърната в първия в света музей, посветен на големия писател, съобщи „Гардиън“. Къщата от 3 стаи се намира в Мотихари, щата Бихар, Индия. Проектът е подкрепен от местното правителство.

С изключение на тази къща, както и още няколко вили и склад, всичко в околността е в руини. Складът се е използвал за съхранение на опиум, който впоследствие е бил изнасян за Китай. Бащата на автора, Ричард У. Блеър, е работил именно във фабрика за опиум.

Макар влиянието на Оруел върху популярната култура, все още няма музей, който да почита неговия принос към съвременната литература и журналистика. Архивът в „University College London“, посветен на него, съдържа богата колекция от ръкописи, снимки, кореспонденция и дневници. Синът на писателя, Ричард Блеър, е част от архивния комитет. Той заяви:

„Много съм радостен, че старата къща на баща ми сега се реставрира и ще бъде превърната в музей, който ще бъде единствен в света. Толкова години тя беше оставена да се руши и е похвално, че властите в Бихар ще вложат пари в този проект“. Блеър коментира също, че е възможно част от архива в „University College London“ да бъде преместен в музея след построяването му.

Джордж Оруел е псевдонима на Ерик Артър Блеър. Той е на едва година, когато майка му, Айда, се мести заедно с него в Оксфордшър. Оруел никога повече не посещава родното си място.

Свързани заглавия
Джордж Оруел: Никой не е патриот, когато стане дума за данъци

Рецепти за сладкиши от Джордж Оруел

Джордж Оруел съветва приятел как да пише ревюта

Публикувана е кореспонденцията на Джордж Оруел
Джордж Оруел: Защо пиша
Джордж Оруел: Усилията, които положих да напиша „1984”, почти ме убиха
Джордж Оруел: Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги

Книги от Оруел тук

Прочетете още

244822_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (10 юни – 16 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Преследването на Аделайн Кн.1 от дилогията CAT & MOUSE от Х. Д. …