Начало / Свят / Книгата, наградена с медал „Карнеги“, окачествена като „гадна и опасна“

Книгата, наградена с медал „Карнеги“, окачествена като „гадна и опасна“

„The Bunker Diary“ от Кевин Брукс, наградена с един от най-престижните призове за детска литература във Великобритания, медал „Карнеги“, получи остри критики заради мрачната си тематика, съобщи „Гардиън“. Книгата представлява фиктивен дневник на момче, което е държано за заложник в бункер. Съдбата на главния герой не се развива оптимистично и това предизвика гнева на критиците.

На церемонията по награждаването авторът Брукс заяви, че писателя не бива да се отнася снизходително към читателя, а да му представя нещата такива, каквито са. Не на това мнение обаче е Лорна Бредбъри, критик в британското издание „Телеграф“. Тя публикува:

„Това е една гадна и опасна история. Много по-страшна от останалите младежки антиутопии като „Игрите на глада“ и „Дивиргенти“. Тук имаме опит за изнасилване, самоубийство и най-различни смъртни случаи. На корицата няма нищо, което да предупреждава читателите или родителите за съдържанието. Фактът, че тази книга е вече носител на медал „Карнеги“, ще направи така, че още повече тийнейджъри да я прочетат. Не би трябвало журито да награждава подобна книга“.

Критици в други медии намекнаха, че произведението е спечелило най-вече заради факта, че шокира, отколкото заради литературната си стойност.

Медалът е единствената литературна награда за книга, чиито жури са библиотекарите в Обединеното кралство. Хелън Томпсън, председател на журито, защити своята позиция и тази на колегите си. Тя отправи комплименти към стила и реализма на творбата на Брукс. Томпсън уточнява, че „The Bunker Diary“ е публикувана като юношеска, а не като детска книга. А един предупредителен знак на корицата ще вдигне дори още повече продажбите.

Брукс също защити своя роман:

„Младите хора са достатъчно умни, за да спрат да гледат или четат нещо, което не харесват. Те не са идиоти. Нямам проблем с това някой да има различно мнение, но това (на Лорна Бредбъри – бел. ред.) не е оправдано. Книгата е за мрачни и притеснителни неща и съответно трябва да съдържа такива. Адресирана е към тийнейджъри, които, от личен опит знам, че могат да ги понесат. Тийнейджърите са заобиколени от по-лоши неща, които виждат по новините, 24 часа на ден“.

Свързани заглавия
Кевин Брукс получи медал „Карнеги“

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …