На фокус
Начало / Свят / Книгата, наградена с медал „Карнеги“, окачествена като „гадна и опасна“

Книгата, наградена с медал „Карнеги“, окачествена като „гадна и опасна“

„The Bunker Diary“ от Кевин Брукс, наградена с един от най-престижните призове за детска литература във Великобритания, медал „Карнеги“, получи остри критики заради мрачната си тематика, съобщи „Гардиън“. Книгата представлява фиктивен дневник на момче, което е държано за заложник в бункер. Съдбата на главния герой не се развива оптимистично и това предизвика гнева на критиците.

На церемонията по награждаването авторът Брукс заяви, че писателя не бива да се отнася снизходително към читателя, а да му представя нещата такива, каквито са. Не на това мнение обаче е Лорна Бредбъри, критик в британското издание „Телеграф“. Тя публикува:

„Това е една гадна и опасна история. Много по-страшна от останалите младежки антиутопии като „Игрите на глада“ и „Дивиргенти“. Тук имаме опит за изнасилване, самоубийство и най-различни смъртни случаи. На корицата няма нищо, което да предупреждава читателите или родителите за съдържанието. Фактът, че тази книга е вече носител на медал „Карнеги“, ще направи така, че още повече тийнейджъри да я прочетат. Не би трябвало журито да награждава подобна книга“.

Критици в други медии намекнаха, че произведението е спечелило най-вече заради факта, че шокира, отколкото заради литературната си стойност.

Медалът е единствената литературна награда за книга, чиито жури са библиотекарите в Обединеното кралство. Хелън Томпсън, председател на журито, защити своята позиция и тази на колегите си. Тя отправи комплименти към стила и реализма на творбата на Брукс. Томпсън уточнява, че „The Bunker Diary“ е публикувана като юношеска, а не като детска книга. А един предупредителен знак на корицата ще вдигне дори още повече продажбите.

Брукс също защити своя роман:

„Младите хора са достатъчно умни, за да спрат да гледат или четат нещо, което не харесват. Те не са идиоти. Нямам проблем с това някой да има различно мнение, но това (на Лорна Бредбъри – бел. ред.) не е оправдано. Книгата е за мрачни и притеснителни неща и съответно трябва да съдържа такива. Адресирана е към тийнейджъри, които, от личен опит знам, че могат да ги понесат. Тийнейджърите са заобиколени от по-лоши неща, които виждат по новините, 24 часа на ден“.

Свързани заглавия
Кевин Брукс получи медал „Карнеги“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1395312199512

И Европейската банка номинира Георги Господинов

Призът се връчва за седми път Международната награда е създадена през 2017-а в сътрудничество с …