Начало / Свят / Кевин Брукс получи медал „Карнеги“

Кевин Брукс получи медал „Карнеги“

Кевин Брукс спечели престижната награда за детска литература, медал „Карнеги“, съобщи „Гардиън“. Той беше отличен за своята книга „The Bunker Diary“, която представлява фиктивен дневник на отвлечено момче, което е държано за заложник в бункер. Брукс се бори 10 години, за да успее да публикува произведението си. Издателите все го отхвърлят заради песимистичния тон.

Брукс коментира:

„Да спечеля тази награда е като всички подаръци, които съм получил за рождени дни и Коледа взети заедно. Смята се, че независимо колко мрачен и труден е един роман, той трябва да съдържа в себе си частица надежда. Но читателите, включително децата, не трябва да бъдат захранвани с лъжлива надежда. Те трябва да посрещнат всички предизвикателства, не само лесните неща. В реалния живот накрая не винаги нещата се оправят. Да се държи покровителствено, снизходително спрямо читателя е най-лошото, което един автор на младежка литература може да направи. Можех да публикувам тази книга още преди години ако бях променил леко тона и края. Но така щях да напиша друга книга – такава, каквато не искам да пиша“.

На церемонията беше награден и Джон Класен с медала „CILIP Kate Greenaway medal“. Той се дава за илюстриране на детски книжки. Класен получи приза за работата си към творбата „This Is Not My Hat“, на която е и автор.

Двата медала са сред най-старите и престижни литературни награди в Обединеното кралство. Те са единствените отличия, чиито жури са библиотекарите. Тази година церемонията по награждаването беше излъчвана пряко онлайн за първи път. Брукс и Класен получиха медали и книги на стойност 500 паунда, които ще дарят на местни библиотеки.

Свързани заглавия
Сали Гарднър спечели медал „Карнеги”

Прочетете още

71K72qp42yL._AC_UF894,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (13 май – 19 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „King Of Sloth“ от Ана Хуанг (нова в класацията) 2. „Funny …