Начало / България / Ловеч учредява награда на името на Димитър Димов

Ловеч учредява награда на името на Димитър Димов

Община Ловеч учредява национална литературна награда на името на Димитър Димов (1909-1966), съобщи lovechmedia.com. На 7 юли ще се състои общественото обсъждане за нея. Поводът е 105-годишнината от рождението на белетриста. Партньор на общината е Съюзът на българските писатели.

Основната цел е стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на родения в Ловеч писател и драматург и утвърждаване авторитета на града като активен културен център. В проекта на правилника за наградата се предлага тя да се връчва на всеки три години в две категории – белетристика и драматургия, и да включва специално изработена статуетка, грамота и парична сума.

Предвижда се носителят на Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ да се обявява на 25 юни – рождената дата на писателя, и да се връчва от кмета на община Ловеч или от председателя на общинския съвет на първата есенна сесия през септември същата година.

Предложения за носителя на наградата ще могат да правят творчески съюзи, културни институти и администрации, издателства, висши учебни заведения, научни институти и юридически лица. Носителят ще се определя от комисия, назначена от кмета на общината.

Книги от Димитър Димов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

255954076_675551006763952_2153261415072207445_n

Книга прави от нюйоркските гълъби супергерои

Луксозният албум ги превръща в приятел на човека Андрю Гарн е нюйоркчанин по рождение, който …