Начало / Любопитно / Любимите книги на тенис звездите

Любимите книги на тенис звездите

„Уимбълдън“, най-престижният тенис турнир, вече започна. По този повод  британският вестник „Гардиън“ ни представя читателските навици на тенис звездите. Ето ги и тях:

Анди Мъри, шампион от 2013 г. признава, че не чете книги. Същото споделя и победителя от тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия, Станислас Вавринка. Най-титулуваният играч, Роджър Федерер, казва, че чете основно пресата и списания, макар да харесва Дейвид Фостър Уолас и Джон Льо Каре.

Испанецът Рафаел Надал, 9 кратен шампион на „Ролан Гарос“, определя „Градът на зверовете“ от Исабел Алиенде и „Момчето с раираната пижама“ от Джон Бойн като любимите си романи. Новак Джокович отдава почит на своя сънародник, Иво Андрич, в социалната мрежа „Фейсбук“. На Джокович допада и поредицата „Игрите на глада“ от Сюзан Колинс.

Дж. К. Роулинг и Паулу Коелю са сред любимите автори на тенисистки като Винъс Уилямс, Ана Иванович и Каролине Возниацки – все бивши номер 1. Роулинг и Коелю са харесвани също така от новата сензация в женския тенис – румънката Симона Халеп. Световната номер 4, Агниешка Радванска, чете своята сънародничка от Полша, Дорота Тераковска. Руската звезда и приятелка на Григор Димитров, Мария Шарапова, е фен на „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен и историите за Шерлок Холмс от сър Артър Конан Дойл. Серина Уилямс определя Мая Анджелоу за своя любима писателка.

По-изтънчен е вкуса на състезаващата се за Германия Андреа Петкович. Тя е почитателка на творчеството на Ницше, Сартр, Камю и Гьоте, както и Дейвид Фостър Уолас. Висока художествена литература чете и Ернестс Гулбис. Намерилият ново вдъхновение през последните два сезона латвиец се обогатява с Харуки Мураками и представители на руската литература. Той се възхищава на Виктор Пелевин и чете Достоевски в оригинал.

Свързани заглавия
Биографията на Рафаел Надал излиза и на български език

Историята на тениса беше разказана в нова книга

Бащата на Винъс и Серина Уилямс написа книга за живота си

„Открито. Автобиографията на Андре Агаси“ (отзиви и откъс)

Тенис гурото на Андре Агаси Ник Болетиери разкри живота си в книга

Излезе втората автобиография на Борис Бекер

Анди Мъри разказва за триумфа си на „Уимбълдън” в книга

Анди Родик предпочита печатни пред електронни книги

„Рафа. Моята история“ тук

„Открито. Автобиографията на Андре Агаси“ тук

„Геният на тениса. Биография на Роджър Федерер“ тук

 

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …