Начало / Свят / Гордън Браун изрази мнението си за отделянето на Шотландия от Великобритания в книга

Гордън Браун изрази мнението си за отделянето на Шотландия от Великобритания в книга

На англоезичния книжен пазар е новата книга на Гордън Браун, бивш министър-председател на Обединеното кралство, съобщи „Индипендънт“. Тя е озаглавена „My Scotland, Our Britain: A Future Worth Sharing“ и е посветена на актуалния проблем за отделянето на Шотландия от Великобритания. Издателство е „Simon & Schuster“.

Книгата представлява личната гледна точка на Браун за Шотландия, страната, в която е роден, и Великобритания – мултинационалната държава, чиято територия си поделят англичани, шотландци, уелсци и северноирландци. Давайки исторически контетекст, авторът проследява какво е да израстнеш в Шотландия през 50-те и 60-те години на миналия век. Той споделя какво е било влиянието на образованието и религията за оформянето на уникалната по рода си структура на страната.

Като разяснява големите икономически, социални и културни промени през последните 50 години, Браун показва, че шотландската идентичност винаги е била запазена и ярко изразена. Според него, предстоящият референдум през септември не трябва да се представя като битка между Великобритания и Шотландия, а като възможност за избиране между 2 различни визии за бъдещето на Шотландия – просперитет чрез силно правителство в рамките на Обединеното кралство или търсене на нов път и прекъсване на всички стари връзки.

Гордън Браун изразява своята позиция за констутицонално споразумение, което да обедини неговата родина. Той е на мнение, че Шотландия не трябва да се цепи от Великобритания, а да продължава да пише нейната история.

Свързани заглавия
Шотландската полиция разследва онлайн тормоз срещу Дж. К. Роулинг
Дж. К. Роулинг дари един милион паунда на кампания срещу отделянето на Шотландия от Великобритания

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …