Начало / Критика / Третият фестивал „Четящият човек”: Четящите хора продължават живота на книгата

Третият фестивал „Четящият човек”: Четящите хора продължават живота на книгата

Четенето се променя, но никога няма да изчезне –  с това оптимистично послание на фестивала „Четящият човек” може да се обобщи неговото трето издание. Той се проведе в Бургас от 12 до 15 юни и беше организиран от Обществото за култура на четенето. Подкрепиха го ПроКредит Банк, книжарници „Хеликон” и община Бургас. Партньори бяха Гьоте институт, Съюзът на българските художници и Националната художествена академия.

Фестивалът ще се запомни с увеличения брой четящи хора, участвали в него, с това, че четенето превзе Морската градина, както и с феномена, че този път четящи хора представяха гостуващите писатели.

Няма да се забрави и впечатляващият брой млади хора с книга в ръка, които взеха участие в традиционното шествие от книжарница „Хеликон” до Морската градина. Тази година то завърши пред паметника на Христо Фотев, където всеки получи култовото стихотворение на бургаския поет „Тоя влак за Бургас е тъй бавен”. Млади хора, четящи книги, пълнеха всеки следобед пейките на Пушкиновата алея в ухаещата на липи Морска градина и бяха наградени за това.

Третият носител на наградата „Четящият човек” – доц. Георги Лозанов, зарази всички с оптимизма си, че младите хора просто четат по-различно от родителите си. Като посланик на четенето през следващите 12 месеца той отбеляза уникалността на фестивала и синтезира смисъла му в изречението: „Четящите хора продължават живота на книгата и всеки прочит дописва самата творба”.

Министърът на културата Петър Стоянович и кметът на Бургас Димитър Николов подкрепиха фестивала и обявиха града за най-четящия в България. Министърът дори изрази надежда, че ще бъде създадена партия на четящите хора. Че тя вече съществува, макар и неформално, стана ясно от огромния интерес на читателите към конкурсите на фестивала.

Близо 150 души участваха в конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето“. Първи награди спечелиха Антон Парталев с есе и Христо Кърджилов с фейлетон. На второ място се класираха Константин Николов и Веселина Кискинова, а на трето – Несрин Назлиева и Диляна Крусева. Поощрени бяха Людмила Иванова и Фани Атанасова.

Във фотоконкурса „Детето в страната на книгите” в конкуренция със 141 фотографи първа награда получи Здравко Димов, следван от Стефан Стефанов и Бистра Колева. Поощрителната награда бе за Калина Шивачева-Стойчева, а публиката отличи Антония Абрашева.

Десетки читатели участваха в кулинарния конкурс с рецепти от литературни произведения. Наградите отидоха при Ася Тушева – Караиванова, Николай Черноземски, Каролина Кузманова и Живодар Душков. Участниците опитаха литературни специалитети, приготвени в ресторант „Чадъра”, а писателят Николай Фенерски сготви прочутата литературна рибена чорба Буйабес.

В литературното гурме се включиха и книжарите от „Хеликон-Бургас“, които гостиха присъствалите на Вечерта на „Хеликон” и ги изпитаха с текст от заглавия на 27 книги. Спечели писателят Захари Карабашлиев. Той получи бутилка вино и ваучер за литературни сладкиши от кафе „Феникс“, което през фестивалните дни достави литературна наслада на посетителите си. На литературните специалитети в „Чадъра” и „Феникс” се насладиха и победителите от томболата, разиграна сред безплатно возилите се в градския транспорт на Бургас с книга.

Четящите хора имаха удоволствието да се срещнат с писателите Георги Данаилов, Кристофър Бъкстън, Радослав Парушев, Бойко Ламбовски, Мирела Иванова, Христо Карастоянов, Палми Ранчев, Захари Карабашлиев, Любен Дилов-син.

Улрике Аник Вебер от германската Фондация за подпомагане на четенето показа как то може да бъде приятно за младите хора. Румен Василев от lira.bg издаде тайните на големите писатели как се пише ревю.

Деца четоха на свои връстници от социални домове, а „Охлюва” всеки ден беше сцена за безплатни куклени представления.

Многообразието допълниха изложбите с екслибриси, „Марио Варгас Льоса в София” и литографиите на  Стефан Марков към „Записки по българските въстания”. А музикалната „черешка” беше поставена от Миленита с „Funky Miracle” и Мариана и Венци от „Силует”.

Свързани заглавия
1922-ма са чели книги в градския транспорт на Бургас, 50 от тях печелят награди
Пълният списък на победители от конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето“
Обявиха победителите във фотоконкурса на „Четящият човек“
Любен Дилов-син: Читателите на хартия скоро ще бъдат секта
Палми Ранчев: Спортът е хигиена. Писането е друг спорт
Христо Карастоянов пренесе публиката в далечната 1925 г.
Децата от „Усмивка“ четоха „Малкият принц“ на връстници от детски домове
Книжарите от „Хеликон-Бургас“ изненадаха с гурме и тест писатели и гости
Творбите, спечелили конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”
Антон Парталев и Христо Кърджилов спечелиха конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето” (обновена)
Четящите хора пътуваха безплатно в градския транспорт на Бургас
Обявиха победителите в кулинарния конкурс на „Четящият човек“
Николай Фенерски сготви рибена чорба за „Четящият човек“
Мирела Иванова: Поезията е един от синонимите на свободата
Днес градският транспорт в Бургас е безплатен за четящите хора
„Четящият човек” завладя Морската градина във втория фестивален ден
„Четящият човек” потегли на трета обиколка
Георги Лозанов е носителят на наградата „Четящият човек” за 2014 г.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …