Начало / Читатели / „Книга за художника“ от Боян Биолчев (ревю)

„Книга за художника“ от Боян Биолчев (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА, „Хеликон-Русе“

„За художника историята е рано започнал днешен ден“; „Художникът е труден човек, който говори с образи, а всъщност е образ, който говори трудно“; „Писателят търси цветното, художникът го раздава“ -така се казват трите цикъла, които обединяват разказите в тази книга. Общото между всички тях е образът на художника, нарисуван в различни краски и форми на словото.Тук, като калейдоскоп, се разкриват различни страни от душевността най-вече на човека, опитващ се да изстрада, да осмисли и да придаде някакъв смисъл на битието чрез ръцете и въображението си.

Това са истории за надарените, но смирени, отхвърлени, уморени, отчаяни, примирени и страхливи хора, сгушени в цветовете на собствените си животи, винаги прозиращи отвъд света около тях, претворяващи видимото в нещо тайнствено и съкровено.

Разказите са писани през последните 40 години, събрани в това недебело книжно тяло, което определено си заслужава четенето. Самият Боян Биолчев споделя, че приятели му художници и уважението, което той самият изпитва към тях и тяхното изкуство са го вдъхновили да ги напише.

„Без страх, защото от известно време нататък човек престава да се страхува за себе си, без паника, защото не бързах за никъде, мислех в края на едно неосъществено посещение при миналото си, че и най-ласкавите отзиви, и изстраданото признание не носят оная радост, обикновената, ежедневна радост да обичаш просто и по човешки хората около теб, без която не може да се роди нищо…“

 „Книга за художника“ тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …