Начало / Свят / Почина писателят Даниел Кийс

Почина писателят Даниел Кийс

Почина писателят Даниел Кийс, съобщи „USA Today“. Той беше на 86-годишна възраст. Кийс е починал в дома си във Флорида. Той беше най-известен с романа си „Цветя за Алджърнън“, преведен и на български език.

„Цветя за Алджърнън“ излиза за първи път като разказ в списанието „The Magazine of Fantasy & Science Fiction“ през 1959 г. Впоследствие произведението е разширено в роман, публикуван през 1966 г. Кийс получава награда „Хюго“ за разказа и „Небюла“ за романа. Творбата е адаптирана на големия екран през 1968 г., а Клиф Робъртсън получава „Оскар“ за ролята си.

Историята проследява младия мъж Чарли Гордън, който има коефициент на интелигентност 68 и не може да спелува дори името си. Той претърпява експериментална операция, за да стане по-умен. Процедурата е извършвана преди това успешно върху мишки. Чарли става гений, но само за кратко. Впоследствие процесът се обръща и той губи всичко.

Освен автор на научна фантастика Кийс е писал и комикси. Той е работил заедно с легендарния Стан Лий. Преподавал е и в „Ohio University“. На български е публикувана още книгата му „Пророчества от лудницата“.

Книги от Даниел Кийс тук

Фото: danielkeyesauthor.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …