Начало / Свят / Почина писателят Даниел Кийс

Почина писателят Даниел Кийс

Почина писателят Даниел Кийс, съобщи „USA Today“. Той беше на 86-годишна възраст. Кийс е починал в дома си във Флорида. Той беше най-известен с романа си „Цветя за Алджърнън“, преведен и на български език.

„Цветя за Алджърнън“ излиза за първи път като разказ в списанието „The Magazine of Fantasy & Science Fiction“ през 1959 г. Впоследствие произведението е разширено в роман, публикуван през 1966 г. Кийс получава награда „Хюго“ за разказа и „Небюла“ за романа. Творбата е адаптирана на големия екран през 1968 г., а Клиф Робъртсън получава „Оскар“ за ролята си.

Историята проследява младия мъж Чарли Гордън, който има коефициент на интелигентност 68 и не може да спелува дори името си. Той претърпява експериментална операция, за да стане по-умен. Процедурата е извършвана преди това успешно върху мишки. Чарли става гений, но само за кратко. Впоследствие процесът се обръща и той губи всичко.

Освен автор на научна фантастика Кийс е писал и комикси. Той е работил заедно с легендарния Стан Лий. Преподавал е и в „Ohio University“. На български е публикувана още книгата му „Пророчества от лудницата“.

Книги от Даниел Кийс тук

Фото: danielkeyesauthor.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …