На фокус
Начало / Свят / Бодлер нарича Виктор Юго „идиот“ в писмо

Бодлер нарича Виктор Юго „идиот“ в писмо

Виктор Юго е автор на класиката „Клетниците“ и несъмнено гигант във френската литература. Изглежда обаче той не е бил толкова издигнат в очите на своя колега и сънародник, Шарл Бодлер. В писмо до неизвестен кореспондент Бодлер нарича Юго „идиот“. Въпросното писмо ще бъде изложено на търг от аукционната къща „Christie’s“ в Ню Йорк.

Писмото е от януари 1860 г. В него Бодлер пише, че Юго „продължава да ми изпраща тези глупави писма“ и „по закон, генияй е също така идиот“. На търга ще бъде изложено и издание на признатата стихосбрика на Бодлер, „Цветя на злото“. Наддаването за комплекта се очаква да достигне до 100 000 долара.

Бодлер и Юго имат комплексни взаиомоотношения. Когато „Цветя на злото“ излиза през 1857 г., авторът е обвинен в „подриване на обществения морал“. Тогава Юго публично го подкрепя. От благодарност Бодлер посвещава на него 3 произведения от стихосбирката. Бодлер се е изказвал ласкаво и за „Клетниците“. Според носителя на „Пулицър“ Чарлс Кенет Уилямс Бодлер тайно е презирал Юго. В същото време обаче той се е възхищавал на неговия талант и не е отричал приноса му към литературата.

Писмото засяга главно Едгар Алан По, чието творчество Шарл Бодлер е превеждал. Частта за Юго е в послеписа. На търга ще бъдат изложени също така издание на „Стръкчета трева“ от Уолт Уитман, за което се очаква да бъдат платени 150 000 долара и тетрадка с поезия и проза от Робърт Луис Стивънсън, наддаването за която ще започне от 120 000 долара.

Шарл Бодлер е френски поет, критик и есеист, роден през 1821 г. Макар да е една от най-противоречивите фигури на своето време,  ролята на Бодлер във френската литературна сфера е значима. Той е повлиял поети като Пол Верлен и Артюр Рембо. Най-известното му произведение е „Цветя на злото”. Други негови популярни творби са „Сърцето ми разголено” и „Изкуственият рай”. Бодлер е първият, който превежда на френски Едгар Алан По. Умира през 1867 г.

Свързани заглавия
Шарл Бодлер: Любовницата е бутилка с вино, съпругата е бутилка от вино

Книги от Бодлер тук

Книги от Виктор Юго тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

11697_prostirani-svejk

Оригиналът на Швейк ще бъде изложен за ден

Публика ще го види за първи път Ярослав Хашек, авторът на „Приключенията на добрия войник …