Начало / Критика / 13 причини защо електронните книги са по-добри от печатните

13 причини защо електронните книги са по-добри от печатните

Дебатът електронни срещу печатни книги продължава да тече вече с години. Сайтът buzzfeed.com представя един отчасти  хумористичен, отчасти сериозен текст,  който показва защо е-книгите са по-добри от традиционните четива в печатен формат. Ето 13-те причини:

1.    Е-книгите не натоварват багажа при пътуване. Очевидно. Ако тръгвате на дълъг път и искате да вземете повече от една книга, четецът заема доста по-малко място. Това важи особено за ръчния багаж в самолет.

2.    Можете да четете книги на обществени места, без да се притеснявате. Независимо дали става въпрос за „Петдесет нюанса сиво“ или някой нов романтичен роман. Наистина ли искате всички да виждат какво четете? Вероятно не. Освен това няма да ви заговарят непознати. Книгите често са причина хора да заговарят други на обществени места.

3.    Да се опитвате да впечатлите другите с библиотеката си е суета и глупост. Ако колекционирате книги за други хора, трябва да преосмислите ценностите си. Не бъдете затворници на своето его.

4.    Защо се шуми толкова за докосването на хартия? Някои хора използват това като довод, затова че печатните книги са по-добри. Но дори да е така, докосването е едва 1% от цялото преживяване, свързано с четенето на книга. Най-голямо значение има съдържанието. Няма ревю, в което критик да отбележи: „Сюжетът не струва, но хартията е чудесна – купете си книгата“.

5.    Моментална награда. Ако приятел ви препоръча книга, вие можете да я дръпнете от интернет и да започнете да я четете веднага. Не се налага да чакате доставка или да ходите до книжарница.

6.    Колекции с книги, събирани дълги години, заемат много място. Библиотеките са красиви, но с годините многото книги заемат квадратни метри, които бихте могли да използвате по различен начин.

7.    Е-книгите са по-лесни за използване в градския транспорт. Първо, четците са по-леки и не се уморявате, ако ги държите, докато сте прави в метрото. Второ, не се налага да използвате двете си ръце, за да отгърнете страницата и да рискувате да загубите равновесие.

8.    Дебелите книги с твърди корици са неудобни за използване. Ако ги носите със себе си, заемат твърде много място в чантата ви, например. Така можете да се откажете да четете дадена творба, само защото е неудобна за използване извън дома.

9.    Носенето на тежки книги наранява рамото. Ако носите книгата само до транспорт/кола на път за работа и обратно е ОК. Но ако после планирате да пазарувате? Или имате среща?

10.    Носенето на голяма книга ви кара да носите по-голяма чанта. Това важи особено за мъжете. Ако четете издание с твърда корица, трябва да си вземете чанта единствено заради книгата.

11.    Четците не пречат на съня на партньора ви. Ако той или тя иска да спи, а вие искате да четете, може да се получи конфликт заради осветлението. Докато при четеца този проблем отсъства – екраните на новите устройства са осветени и нямате нужда от лампа.

12.    Много стари книги, излезли от печат, са достъпни в електронен вариант. Четива от преди 100 и повече години често са достъпни единствено в дигитален формат. Освен това са и евтини.

13.    Можете да взимате и връщате книги от библиотеката, без да излизате от дома си. Много обществени библиотеки вече предлагат заемане на електронни издания.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …