Начало / Критика / Интернет убива сериозната литература, твърди писателят Тим Паркс

Интернет убива сериозната литература, твърди писателят Тим Паркс

Писателят Тим Паркс е на мнение, че интернет убива сериозната литература, съобщи „Индипендънт”. Според него, дългите книги с висок стил не привличат интереса на модерния читател. Той е прекалено разсеян от онлайн дейностите. Това унищожава тази литературна форма, смята Паркс.

„Изкушенията на имейла, съобщенията, „Скайп” и останалите сайтове, които се обновяват постоянно, означават, че трябва да се води битка за всеки миг от вниманието на читателя. Моментната ситуация принуждава романите да се адаптират. Те трябва да бъдат разделени на много малки части, за да може читателят да разделя времето си между отделните фрагменти, да може да спира и започва многократно. Самата форма на сериозната, висока художествена литература вече се изменя”, споделя Паркс.

Думите на Паркс, автор на „Един скептик на средна възраст”, са като ехо на изказването на Филип Рот от преди години. Когато излезе „Nemesis” през 2010 г., последната книга на Рот, той заяви:

„Концентрацията, фокусирането, самотата, тишината и всички онези неща, необходими за сериозно четене, са вече отвъд обсега на хората”.

Не всички в литературните среди обаче се съгласни с тази песимистична прогноза. Филип Пулман е по-позитивно настроен.

„Винаги ще има хора, които ще искат да четат сериозни романи. Ако има търсене, този жанр ще оцелее. Това, което ще се промени, е естеството на издателския бизнес. А той винаги е минавал през времена на промяна и сътресения. Първият „голям взрив” е писането. Преди само сме си разказвали истории. След това идва печатарската преса на Гутенберг. Интернет и дигитализацията са следващото велико предизвикателство. Но разказването на истории, в една форма или друга, е оцелявало през най-различни сътресения и ще продължи да го прави”, казва авторът на „Тъмните му материи”.

„Един скептик на средна възраст“ от Тим Паркс тук

Книги от Филип Рот тук

Книги от Филип Пулман тук

Фото: tim-parks.com

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …