Начало / България / Палми Ранчев: Спортът е хигиена. Писането е друг спорт

Палми Ранчев: Спортът е хигиена. Писането е друг спорт

Палми Ранчев – писател, поет, боксьор и треньор на националния отбор по бокс в момента, беше атрактивен гост на фестивала „Четящият човек” в неделя. Пишещият спортист чете свои стихове пред публиката в бургаското Морско казино и в присъщия си непринуден стил сподели гледната си точка и за писането, и за бокса. Той бе представен от четящия човек Веселин Максимов.

„В България е невъзможно да има професионални писатели. Писателят търси професия, в която да има свободно време, за да графоманства. Писателят обикновено не иска да го свързват с професията му”, каза Ранчев.

Интересът към него непрекъснато се въртеше около спорта – как един боксьор пише и как един писател работи като боксьор. Нестандартното съчетание Ранчев обясни така:

„Спортът е хигиена. Спортуват хората, които искат да се чувстват добре – здрав дух в здраво тяло. Писането е друг спорт.

Боксьорът владее ситуацията, когато шефът му крещи – знае, че винаги може да го събори с един десен прав – пошегува се авторът. – Когато имаш оръжието е много по-лесно и безопасно.Във всяка загуба има и частица победа. Когато паднеш, си научил нещо ново за себе си, има познание. В бокса пиеш чашата до дъно – или оставаш прав, или падаш. Обикновено в деветата минута вече е ясно.”

Палми Ранчев се определи като голям любител на късия разказ, но предупреди, че писането на проза е хамалска работа – трябва всеки ден да работиш много, докато ошлайфаш текста и махнеш всичко излишно.

„Литературата е търсене на истина. Ако хората бъдат убедени от твоята истина, ще имаш читатели”, каза още авторът.

Книги от Палми Ранчев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …