Начало / България / Христо Карастоянов пренесе публиката в далечната 1925 г.

Христо Карастоянов пренесе публиката в далечната 1925 г.

„Една и съща нощ“ – романът, разказващ за едновременните убийства през пролетта на 1925 г. на поета авангардист Гео Милев и анархиста Георги Шейтанов, беше акцентът в сказката на ямболския писател Христо Карастоянов в последния ден на фестивала „Четящият човек“ в Бургас.

Авторът е базирал новата си книга, от чийто ръкопис чете на миналогодишното издание на фестивала, върху документални събития. Въпреки условността на художествената творба, Карастоянов се е придържал стриктно към фактите. Образите на Милев и Шейтанов са живи, съвременни, достоверни, симпатични, пълни с хумор и трагизъм едновременно. Като персонаж в романа се явява и емблематичният за полицията преди 1944 г. Никола Гешев.

Карастоянов зачете епизоди от книгата, издържана в сказова форма, превърнала се в негова запазена марка. Разказът за ямболските анархисти, с чийто най-ярък представител – Шейтанов, се запознава поетът Милев, увлече публиката като водовъртеж. На финала стана ясно, че анархистът е финансирал знаменитото списание „Пламък“ на Гео Милев, както и че връзките на поета с анархистите вероятно са му стрували главата.

Историята, обвита с литература, е дългогодишна страст на ямболския автор. По време на представянето му от четящия човек Марлена Гетова стана ясно, че за последния си роман Карастоянов е бил отличен в края на май с наградата, основана и давана от критика Светлозар Игов – „Дъбът на Пенчо“.

Книги от Христо Карастоянов тук

„Една и съща нощ“ тук

 

Ето и рисунката от последния ден на фестивала, дело на  Христо Карастоянов:

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …