Десетки читатели участваха в в кулинарния конкурс на фестивала „Четящият човек“ с подбрани любими си рецепти, тънко вплетени в сюжетите на известни литературни произведения.
Наградите – книгите от издателство „Гурме“ „Последния китайски готвач“ и „Угощението на Джон Сътърнъл“, ще отидат при Ася Тушева – Караиванова, Николай Черноземски, Каролина Кузманова и Живодар Душков. Караиванова е избрала рецепта за боб по тоскански от книгата “Хиляда дни в Тоскана“. Също бобена рецепта предложи Черноземски от знаменитата рецепта на Кръстьо Куюмджиев в „Ела, боже“. Кузманова е избрала лимонов кейк от „Великият Гетсби“.
Обявяването на лауреатите бе придружено от дегустация на литературното меню на ресторант „Чадъра“. Читателите опитаха клафути ала Вирджиния Улф, яйца с естрагон ала Джейн Остин, пиле по виетнамски ала Греъм Грийн или печен сандвич ала Харолд Пинтър, заети от книгата „Супата на Кафка“, и най-специалното ястие – Рибена чорба буйябес, сготвена от писателя Николай Фенерски. Той прочете разказа на Елин Пелин „Супа от греховете на отец Никодим“. Истинска лекция за историята на храната в изкуството и литературата изнесе кинокритикът Владимир Игнатовски.