Начало / България / Николай Фенерски сготви рибена чорба за „Четящият човек“

Николай Фенерски сготви рибена чорба за „Четящият човек“

Писателят Николай Фенерски се включи по нетрадиционен начин в програмата на третия национален литературен фестивал „Четящият човек“. Той се превъплъти в главен готвач в ресторант „Чадъра“ и сготви прочутата рибена чорба Буйабес. Музата му дойде от книгата „Дългът към удоволствието“ на Джон Ланчестър.

„…Рецепта, която обединява примитивното и възвишеното, така че благодарение на кулинарното изкуство дребният, случайно попаднал на дъното на рибарската мрежа улов, придобива изискан вкус, способен да удовлетвори и най-капризното небце… Буйябес ни поднася едно неповторимо съчетание от разточителство и прагматизъм, романтика и реализъм…”, казва Ланчестър за специалитета.

Буйабес е вид рибена супа, днес поднасяна в най-изисканите ресторанти. Измислена е на пристанището в Марсилия преди векове. От недоимък. Старите рибари събирали всичко, което останело заплетено и непродадено в мрежите, и го слагали в голямо гърне със зеленчуци и подправки, които имали под ръка. Една от най-скъпите кулинарни съставки – шафранът, както и различните видове морска риба: най-малко пет, а най-добре – 7, й придават онзи изтънчен вкус, заради който си струва да се заседите край печката.

Ето и пълната рецепта:
Необходими продукти за една голяма тенджера:
Поне 5 вида морска риба с общо количество около 1 кг – сафрид, светипетрова риба, попче, скорпид, морски дявол, скариди, миди; 2 глави лук; 1/2 връзка зелен лук; 3 домата – пресни или от консерва; 1 ч. ч. зехтин; 30-40 г целина; стрък целина; няколко скилидки чесън; 1-2 дафинови листа; 1/2 връзка магданоз; малко копър и мащерка – по желание; 1 щипка шафран; сол, червен и черен пипер – по желание.
Приготвяне:
Сложете в тенджерата измития, обелен и нарязан на ситно лук и го задушете в половината от зехтина. Добавете нарязаните и пюрирани домати, нарязаната на ситно целина, начупените дафинови листа, шафрана и долейте вода. Почистете рибата от люспите и вътрешностите, нарежете я на парчета и я добавете. Когато всичко кипне и рибата се свари, извадете парчетата и прибавете към течността добре измитите морски дарове, нарязаните скилидки чесън, копъра, измитите и нарязани дръжки от магданоза, и оставете да се вари още 20-ина минути. Накрая добавете сол и пипер.
Извадете морските дарове и заедно с рибните парчета ги разпределете в купички за сервиране. Долейте бульона и поръсете порциите с нарязан на ситно магданоз и пера от зелен лук. Поднесете с печени филийки.
Някои готвачи добавят към рецептата портокалова кора, мастика, бяло вино… Бъдете традиционалисти, поне първия път, когато я приготвяте.

Книги от Николай Фенерски тук

Прочетете още

81yBQThn6GL._UF1000,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 ноември – 17 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА   ––––––––––– 1. „Grey Wolf“ от Луиз Пени (нова в класацията) 2. „In Too …