Начало / България / Николай Фенерски сготви рибена чорба за „Четящият човек“

Николай Фенерски сготви рибена чорба за „Четящият човек“

Писателят Николай Фенерски се включи по нетрадиционен начин в програмата на третия национален литературен фестивал „Четящият човек“. Той се превъплъти в главен готвач в ресторант „Чадъра“ и сготви прочутата рибена чорба Буйабес. Музата му дойде от книгата „Дългът към удоволствието“ на Джон Ланчестър.

„…Рецепта, която обединява примитивното и възвишеното, така че благодарение на кулинарното изкуство дребният, случайно попаднал на дъното на рибарската мрежа улов, придобива изискан вкус, способен да удовлетвори и най-капризното небце… Буйябес ни поднася едно неповторимо съчетание от разточителство и прагматизъм, романтика и реализъм…”, казва Ланчестър за специалитета.

Буйабес е вид рибена супа, днес поднасяна в най-изисканите ресторанти. Измислена е на пристанището в Марсилия преди векове. От недоимък. Старите рибари събирали всичко, което останело заплетено и непродадено в мрежите, и го слагали в голямо гърне със зеленчуци и подправки, които имали под ръка. Една от най-скъпите кулинарни съставки – шафранът, както и различните видове морска риба: най-малко пет, а най-добре – 7, й придават онзи изтънчен вкус, заради който си струва да се заседите край печката.

Ето и пълната рецепта:
Необходими продукти за една голяма тенджера:
Поне 5 вида морска риба с общо количество около 1 кг – сафрид, светипетрова риба, попче, скорпид, морски дявол, скариди, миди; 2 глави лук; 1/2 връзка зелен лук; 3 домата – пресни или от консерва; 1 ч. ч. зехтин; 30-40 г целина; стрък целина; няколко скилидки чесън; 1-2 дафинови листа; 1/2 връзка магданоз; малко копър и мащерка – по желание; 1 щипка шафран; сол, червен и черен пипер – по желание.
Приготвяне:
Сложете в тенджерата измития, обелен и нарязан на ситно лук и го задушете в половината от зехтина. Добавете нарязаните и пюрирани домати, нарязаната на ситно целина, начупените дафинови листа, шафрана и долейте вода. Почистете рибата от люспите и вътрешностите, нарежете я на парчета и я добавете. Когато всичко кипне и рибата се свари, извадете парчетата и прибавете към течността добре измитите морски дарове, нарязаните скилидки чесън, копъра, измитите и нарязани дръжки от магданоза, и оставете да се вари още 20-ина минути. Накрая добавете сол и пипер.
Извадете морските дарове и заедно с рибните парчета ги разпределете в купички за сервиране. Долейте бульона и поръсете порциите с нарязан на ситно магданоз и пера от зелен лук. Поднесете с печени филийки.
Някои готвачи добавят към рецептата портокалова кора, мастика, бяло вино… Бъдете традиционалисти, поне първия път, когато я приготвяте.

Книги от Николай Фенерски тук

Прочетете още

warren-buffet-rotasini-degistiriyor-apple-hisselerini-satti-nakitte-kaldi-65iq

Уорън Бъфет отговоря на високите мита със стих от Ръдиард Киплинг

Инвеститорът е известен с любовта си към книгите Сривът на пазарите, след като президентът Тръмп …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...