Начало / Свят / Робърт Харис получи наградата „Уолтър Скот” за роман по аферата „Драйфус“

Робърт Харис получи наградата „Уолтър Скот” за роман по аферата „Драйфус“

Робърт Харис получи литературната награда „Уолтър Скот” за историческа художествена проза, съобщи „Гардиън”. Харис спечели отличието за своя роман „An Officer And A Spy”, който пресъздава един от най-явните случаи на несправедливост в историята – обвинението в предателство на френския офицер от еврейски произход Алфред Драйфус. Писателят прибавя 25 000 паунда към сметката си.

Харис беше награден на литературния фестивал „Brewin Dolphin Borders Book Festival” в Мерлоуз, Шотландия. Екипът на журито заяви:

„Шедьовър, написан от разказвач в пика на своята сила. Действието се развива в края на XIX век, но темите са повече от актуални днес. Прикриване на истинския виновник, изтичане на информация, антисемитизъм – това са проблеми, пред които все още сме изправени. Макар номинираните да бяха страхотни, победителят беше ясен и журито беше единодушно. Въпреки това благодарим на всички автори, че са написали такива добри книги, които ни пренесоха в други времена и места”.

Книгата на Харис беше предпочетена пред „The Luminaries” – романът, за който Елинор Катън получи „Букър”, и „Life After Life” от Кейт Аткинсън, награден с „Costa Prize”. Това беше пето издание на наградата „Уолтър Скот”. Тя е създадена, за да се отдаде почит на големия шотландски романист и драматург. Връчва се за исторически романи, които са публикувани на английски език предната година, а действието се развива преди поне 60 години.

Свързани заглавия
Тан Туан Енг триумфира с награда „Уолтър Скот”
Робърт Харис: Тони Блеър е нарцис с месиански комплекс

Робърт Харис: Аз съм писател и искам да работя за себе си. Не обичам да получавам инструкции

Книги от Робърт Харис тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …