Начало / България / „София: Поетики” започва с рецитал на чуждестранните гости

„София: Поетики” започва с рецитал на чуждестранните гости

Фестивалът „София: Поетики“ се открива днес в 17 ч. днес на лятната сцена в Борисова градина под мотото „Пикник на свободата“. Той ще отбележи 25-годишнината от падането на режимите в Източна Европа, съобщи dnevnik.bg.

Фестивалът ще бъде открит с концерт на полската етноджаз група Sarakina, а от 18.30 ч. ще четат чуждестранниите гости – Й. Х.  Кръховски, Никола Маджиров, Катерина Стойкова-Клемър, Яна Букова, Димитрис Аллос, Катерина Илиопулу и Янис Исидору. Музиката ще е от Mr. Smiff.  Рециталът ще завърши с групата на поета дисидент Й. Х. Кръховски – Krch-off Band.

Традиционното четене, в което поети представят по едно свое стихотворение, а публиката избира своя фаворит, ще започне в 20.30 ч. Тази година в него участват около 30 български автори, избрани от миналогодишния победител Иван Димитров, сред които са  Силвия Чолева, Илко Димитров, Едвин Сугарев, Белослава Димитрова, Владимир Левчев, Марин Бодаков, Иван Ланджев, Стефан Иванов, Ивайло Динев и др.

Паралелно  в театралната зала на Ректората ще тече програмата  с дискусии и лекции „1989: Какво се случи?“ В 15 ч. в Културния център на университета ще има среща с Януш Онишкевич – говорител на движението „Солидарност“, и с румънския режисьор и бивш министър на културата Йон Карамитру. От 16 до 19 ч. проф. Александър Йорданов ще говори за промените през 1989 г., а поетите Владимир Левчев и Едвин Сугарев ще разкажат за самиздатските си списания „Глас“ и „Мост“.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …