Начало / Свят / Убийство на поет предизвика бурната реакция на правозащитните организации

Убийство на поет предизвика бурната реакция на правозащитните организации

Международните организации за правата на писателите и свободата на словото реагираха остро по повод убийството на тайландския поет Мейнуенг К. Кунтий, съобщи „Лос Анджелис таймс”. 45-годишният автор беше разстрелян на 23 април в колата си от неизвестен нападател, който минал покрай него с мотоциклет. Писателят и активист починал в болницата малко по-късно.

Убийството се случи по време на публичен дебат и протести, предхождащи изборите в Тайланд. Впоследствие правителството беше свалено с военен преврат.

От ПЕН клуба – неправителствената организация, защитаваща правата на писателите и журналистите, коментираха:

„Ние сме дълбоко притеснени за сигурността на писателите, учените и активистите в Тайланд. Те са под постоянно увеличаващ се риск от нападение или затвор само защото изразяват мирно мнението си и припомнят на властите тяхното задължение да защитават свободата на изразяване”.

Кариерата на Мейнуенг, чието истинско име е Камол Дуангфасук, започна през 80-те години на миналия век. В своето творчество той защитаваше правата на бедните и осъждаше незачитането на свободата на словото. Поетът беше част от митингите в подкрепа на Обединения фронт на демокрацията срещу диктатурата. Авторът имаше и свой ресторант – „Duck Poet Society”.

Международната организация за защита на правата на човека „Human Rights Watch” също изрази позиция и призова към разследване на случая:

„Бруталното убийство само влошава политическата ситуация в Тайланд. Тайландските власти трябва веднага да направят разследване и да подведат виновния под отговорност”.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …