Начало / Свят / Убийство на поет предизвика бурната реакция на правозащитните организации

Убийство на поет предизвика бурната реакция на правозащитните организации

Международните организации за правата на писателите и свободата на словото реагираха остро по повод убийството на тайландския поет Мейнуенг К. Кунтий, съобщи „Лос Анджелис таймс”. 45-годишният автор беше разстрелян на 23 април в колата си от неизвестен нападател, който минал покрай него с мотоциклет. Писателят и активист починал в болницата малко по-късно.

Убийството се случи по време на публичен дебат и протести, предхождащи изборите в Тайланд. Впоследствие правителството беше свалено с военен преврат.

От ПЕН клуба – неправителствената организация, защитаваща правата на писателите и журналистите, коментираха:

„Ние сме дълбоко притеснени за сигурността на писателите, учените и активистите в Тайланд. Те са под постоянно увеличаващ се риск от нападение или затвор само защото изразяват мирно мнението си и припомнят на властите тяхното задължение да защитават свободата на изразяване”.

Кариерата на Мейнуенг, чието истинско име е Камол Дуангфасук, започна през 80-те години на миналия век. В своето творчество той защитаваше правата на бедните и осъждаше незачитането на свободата на словото. Поетът беше част от митингите в подкрепа на Обединения фронт на демокрацията срещу диктатурата. Авторът имаше и свой ресторант – „Duck Poet Society”.

Международната организация за защита на правата на човека „Human Rights Watch” също изрази позиция и призова към разследване на случая:

„Бруталното убийство само влошава политическата ситуация в Тайланд. Тайландските власти трябва веднага да направят разследване и да подведат виновния под отговорност”.

Прочетете още

girl-8679781280

Книги за нечетящи хора

Скъпи нечитатели, този списък е специално за вас 23 април е млад празник, който обаче …