Начало / Критика / Нийл Геймън: Книгите са свещени

Нийл Геймън: Книгите са свещени

Един от най-популярните съвременни писатели – Нийл Геймън, говори пред списанието „Salon” за книгите и състоянието на издателския бизнес. Той изрази мнение, че „Амазон” обхваща прекалено голям дял от пазара на книги и има нужда от повече процъфтяващи независими книжарници. Авторът заяви, че в книгоиздателския бизнес в момента се наблюдава „най-лошата страна на капитализма в действие и не е забавно”.

„Не съм напълно наясно с всички проблеми. Всеки път, когато се опитам да наваксам с информацията, попадам все на изказвания като „Не можем нищо да кажем”. Мисля, че книгите са специални. Книгите са свещени. Когато продаваш книги, независимо от печалби и загуби, трябва да знаеш, че стъпваш на свещена земя. Но е сложно, когато става въпрос за гигантски мултимилиардни организации.

Онлайн магазините и големите вериги книжарници не доставят същото удоволствие като това да влезеш в уютна независима книжарница. Но младите писатели не трябва да се обезкуражават, защото никой, дори Джеф Безос, не знае как ще се завъртят нещата след само 5 години например.

Сега е фантастично време да си начинаещ писател. Имаш толкова възможности пред себе си. Можеш да опиташ неща, които древно същество като мен никога не би си и представило.”

Нийл Геймън е известен английски писател, роден през 1960 г. Той пише фентъзи. Носител е на много литературни награди. Известни негови книги са „Добри поличби”, „Каролайн”, „Книга за гробището” и др. Тези и други негови творби могат да бъдат намерени в българските книжарници.

Свързани заглавия
Нийл Геймън: Защо трябва да гледате и четете „Зимна приказка в Ню Йорк“

„HarperCollins“ ще публикува „Книга за гробището“ като комикс

Книгите на Нийл Геймън „Американски богове“ и „Момчетата от Ананси“ ще бъдат адаптирани на малкия екран

Книги от Нийл Геймън тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …