Начало / Свят / Портрет на Лушън Фройд, рисуван от Франсис Бейкън и притежаван от Роалд Дал, отива на търг

Портрет на Лушън Фройд, рисуван от Франсис Бейкън и притежаван от Роалд Дал, отива на търг

Портрет на Лушън Фройд, рисуван от Франсис Бейкън и бил притежание на писателя Роалд Дал, ще бъде изложен на търг следващия месец, съобщи „Гардиън“.Творбата, част от знаменития триптих на художника Бейкън, „Three Studies of Lucian Freud“, ще бъде продадена от аукционната къща „Christie’s“. Очаква се за картината да бъдат платени над 12 милиона паунда.

Дал умира през 1990 г., Бейкън през 1992 г., а Фройд – през 2011 г. И макар пътищата им с течение на годините да се разделят, Бейкън и Фройд остават близки приятели. Авторът пък е бил голям почитател на творчеството на Бейкън. Дал купува творбата през 1967 г., когато е нарисувана, за 2 850 паунда с печалбата от една от най-популярните му книги, „Чарли и шоколадовата фабрика“.

В един момент писателят е притежавал 5 произведения от ирландския художник, но продава останалите с изключение на въпросната, която и досега беше част от колекцията на семейството. Сега и тя ще бъде продадена, за да бъдат продължени благотворителните инициативи, стартирани от Дал за подпомагане на болни деца. Част от средствата ще отидат за музея и център „Роалд Дал“ в Бъкингамшир, който привлича 70 000 посетители на година. Сред тях преди години е бил и Франсис Бейкън.

Британецът Лушън Фройд, който е внук на на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд, пък е нарисувал Бейкън през 1951 г. Портретът с джобен размер е един от липсващите шедьоври на ХХ век. Той е откраднат от изложба на Британския съвет в Берлин през 1988 г. През 2001 г. Фройд направи постер, който призова крадеца да върне произведението му, но призивът остана без отговор.

Свързани заглавия
11 интересни факта за Роалд Дал

Книги от Роалд Дал тук

Книги от Зигмунд Фройд тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …