Начало / Свят / Компютърен гений ще получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

Компютърен гений ще получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

Американският информатик, писател и музикант Джарън Ланиър (54) ще получи Наградата за мир на германския борсов съюз на книжарите, дотирана с 25 хил. евро, съобщи „Дер щандарт”. Церемонията ще е на 12 октомври при закриването на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн.

Ланиър е отличен заради предупреждението какви рискове носи дигиталният свят за свободата на всеки човек. Той минава за интернет гуру, футуролог, изобретател и баща на понятието „виртуална реалност”. Последната му книга „На кого принадлежи бъдещето” е призив срещу злоупотребата и следенето в интернет. Ланиър апелира за създаване на институции, които да следят за спазването на човешките права в интернет.

Наградата за мир се дава от 1950 г. насам на личности, които се занимават с изкуство, наука или литература и допринасят за утвърждаването на общочовешки ценности. През годините са били отличавани Херман Хесе (1955), Астрид Линдгрен (1978), Марио Варгас Льоса (1996), Юрген Хабермас (2001), Орхан Памук (2005). Миналата година наградата беше наградена белоруската писателка, критикуваща режима на Лукашенко – Светлана Алексиевич.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230517-WA0006

1 юни в детска стая „Хеликон“

И да не ни се вярва, юни месец дойде, по-точно втурна се презглава, както само децата …