Начало / Интервюта / Роберто Савиано: Рядко минава ден без някой да обяви смъртта ми

Роберто Савиано: Рядко минава ден без някой да обяви смъртта ми

„В днешния свят информацията не е сама по себе си обезпокоителна, понеже всичко може да бъде казано, всичко идва и си отива, много е трудно нещо да остане тайна. Истинското предизвикателство е тази информация да стигне до публика, да се превърне в обект на обсъждане, да бъде повтаряна и разбрана по-добре“, категоричен е Роберто Савиано.

Известният журналист и автор беше обвинен от бившия италиански премиер Силвио Берлускони в опозоряване на страната и липса на патриотизъм. Савино става известен с репортажния си роман „Гомор: Лице в лице с Камората“, публикуван през 2006 г. Заради разкритията в него неаполитанската мафия го осъжда на смърт, а авторът минава в нелегалност и по-късно напуска Италия. На 20 октомври 2008 г. шест носителя на Нобелова награда и интелектуалци (Орхан Памук, Дарио Фо, Рита Леви-Монталчини, Дезмънд Туту, Гюнтер Грас и Михаил Горбачов) публикуват статия, в която декларират, че са на страната на Савиано срещу Камората, и мислят, че Камората не е просто проблем за сигурността и публичния ред, а също и за демокрацията. Те смятат, че италианското правителство трябва да предпази Савиано и да му помогне да води нормален живот. Подписите са събрани от сайта на италианския вестник „Ла република“.

През май на българския книжен пазар излезе и третата му книга „НулаНулаНула“, публикувана на италиански през 2013 г. Предлагаме ви интервюто, което Савиано даде за Евронюз.

–––––––––-

Как се справяте с напрежението от смъртната заплаха?

–          Рядко минава ден без някой да обяви смъртта ми. Но за да ми навредят, враговете ми първо трябва да угасят светлината, която медиите хвърлят върху мен. Защото това, което ме предпазва, е не само полицейската охрана – на която аз съм дълбоко благодарен – а също и интересът на обикновените хора и успехът на моята работа. Дори Шавоне (информаторът Кармине Шавоне е братовчед на затворника Франческо Шавоне – шеф на клана Касалеси) каза в един вестник, че ще трябва да изчака вълната от популярност около мен да се разсее.

Все пак как успяваш всеки ден да живееш в страх?

–          Не ме е страх. Чудесно осъзнавам, че те искат да си платя. Постоянно се опитвам да си представя как, кога и защо. Защото те никога няма да приемат, че някой, който е срещу тях, може да бъде силен! Тяхната стратегия е проста – опитват се да разрушат имиджа на човека, който ги напада, това е, което винаги са правили. Опитват се да те представят като луд, лъжец, клоун. Неотдавна това се опитаха да направят с мен. Ако могат да отправят това съобщение, че ти си никой, ставаш уязвим.

„НулаНулаНула“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …