Начало / Критика / Електронните книги изместват печатните през 2018 г.

Електронните книги изместват печатните през 2018 г.

Ново проучване показва, че пазарът на е-книги през 2018 г. ще надхвърли този на печатни издания в Обединеното кралство, съобщи „Индипендънт“. Проучването е направено от организацията „Прайсуотърхаус Купърс“, която има филиал и в България.

Изследването показва, че пазарът на дигитални произведения ще се увеличи с 250%, като ще нарасне от 380 милиона паунда на 1 милиард. Този на физически книги пък се очаква да спадне с 1/3 или до 912 милиона паунда. Експерти смятат, че това се дължи на големия интерес на потребителите към новите технологии.

Ако прогнозата се сбъдне, „Амазон“ ще спечели най-много. Компанията държи 79% от пазара на е-книги в Обединеното кралство.

Тим Уотърстоун обаче, основател на веригата книжарници „Уотърстоунс“, не е съгласен с резултатите и не вярва те да се превърнат в реалност.

„Мисля, че четем и слушаме повече глупости за силата на дигиталната революция от каквото и да е друго. Е-книгите извоюваха своето място на пазара, което е повече от нормално, но резултатите, които получаваме, особено от Америка, показват, че техният възход вече е преминал зенита си. Индикациите са, че същото ще се случи и в Обединеното кралство. Печатът върху хартия е оцелял векове наред. Това е един от най-успешните продукти в историята“.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …