Начало / България / Осмата книга от поредицата за Хари Хуле излиза на български

Осмата книга от поредицата за Хари Хуле излиза на български

До дни на българския книжен пазар ще излезе осмата книга от поредицата за детектива Хари Хуле на скандинавския писател Ю Несбьо. „Леопардът“ е публикуван на норвежки език през 2009 г., а на английски две години по-късно.

След ужасяващите събития от случая „Снежния човек”, Хари Хуле е емоционална развалина. Напълно разбираемо, той се е отрекъл от живота си в Осло, заедно с цялата съпътстваща го мрежа от връзки и отговорности, и читателят го заварва в далечен Хонконг. Като дългогодишен алкохолик той се е отдал на временното забвение, което предлага опиумът, и е потънал в сенките и мизерията на престъпните райони.

В Норвегия обаче репутацията му упорито изплува на повърхността на общественото мнение. Много от разрешените от него случаи не просто са се превърнали в национален повод за обсъждане, а също така са маркери в криминалната история на страната.  Затова Хари се завръща в Осло – където две млади жени са открити, удавени в собствената им кръв, убийствата продължават, а връзката между тях е толкова тънка, че е почти невидима…

Животът на Ю Несбьо като съзнателен човек започва в един от най-големите футболни отбори на Норвегия. Мечтата му да стане професионален спортист обаче умира, когато на 18 години получава контузия на коленните връзки. Записва се в армията, където наваксва уроците от гимназията и успява да завърши. След това учи финанси, а в университета се запознава с няколко момчета и заедно формират бъдещата хитова група „Ди Дере”. Достигат първите места на класациите, като в един момент дори държат рекорда за най-продаван албум в норвежката история. В една година Несбьо има 180 участия по клубове и зали и в същото време успешно работи и като финансист на фондовия пазар. В един момент свръхнатовареният график му идва до гуша и през 1996 той хваща самолета за „другия край на света”, който се оказва Австралия, и избягва, за да си почине. Още във въздуха  започва да се оформя първият му роман – „Човекът прилеп”, и се ражда полицейският инспектор Хари Хуле. И започва новият му луд график – награди, интервюта, срещи с читатели…

Оттогава Ю Несбьо е писал за десет случая на неспокойния инспектор Хари Хуле, има и самостоятелни романи, дори и детска поредица. Книгите му са издадени в повече от 40 страни, спечелил е вече множество награди и признания. Читателските клубове гласуват неговата „Червеношийка” за най-добрия криминален роман на Норвегия. Министър-председателят и кралят водят разговори за книгите му. Екранизацията на романа „Ловци на глави” печели наградата БАФТА за най-добър чуждоезичен филм. Мрачният свят на Несбьо е привлякъл интереса и на Холивуд – предстоят снимки по няколко бъдещи заглавия, говори се за участие на Леонардо ди Каприо, а сериали ще стартират по NBC и HBO.

Четейки за постиженията на Ю Несбьо, човек не таи никакво съмнение, че освен безумно талантлив, писателят е и невероятен късметлия. Днес е на 53, но от биографията му изглежда, сякаш е живял не един, а няколко живота.

Свързани заглавия

От утре нов роман на Ю Несбьо ще бъде в книжарниците
Ю Несбьо ще напише своя интерпретация на „Макбет“ от Уилям Шекспир

Детска книга от Ю Несбьо излиза на български

Ю Несбьо препоръчва книги за тийнейджъри
Ю Несбьо: Убийствата на Брейвик ще променят писането на криминални книги
„Лос Анджелис таймс” насърчи дебюта в зряла възраст

Книги от Ю Несбьо тук

 

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …