Начало / Свят / Аймиър Макбрайд спечели „Baileys Women’s Prize for Fiction“

Аймиър Макбрайд спечели „Baileys Women’s Prize for Fiction“

Ирландската писателка Аймиър Макбрайд спечели „Baileys Women’s Prize for Fiction“ – най-голямата награда в Обединеното кралство за белетристика, писана от жени, съобщи thebookseller.com. Тя беше отличена за своя дебютен роман „A Girl is a Half-Formed Thing“. Авторката беше наградена в Кралската фестивална зала в Лондон. Макбрайд прибави 30 000 паунда към сметката си.

Романът „A Girl is a Half-Formed Thing“ е история, разказана от първо лице, за млада жена и взамоотношенията й с нейния брат, който има тумор на мозъка. На Макбрайд й отнема 9 години, за да намери издател, който да публикува творбата. Това прави за първи път независимата издателска къща „Galley Beggar Press“. Вече произведението е издадено и от „Faber & Faber“. За книгата Макбрайд вече получи „Goldsmiths Prize“, беше номинирана за „Folio Prize“ и има възможност да спечели „Desmond Elliot Prize“.

„A Girl is a Half-Formed Thing“ беше изненадващо избрана пред „The Goldfinch“ от фаворитката Дона Тарт. Книгата на Макбрайд получи признанието на журито. Ето какво каза председателката Хелън Фрейзър:

„Книгата се открояваше от другите, толкова уникална и емоционално ангажираща. Стилът е изключителен, а действието – завладяващо. Романът е различен и е нормално, че трудно е намерен издател. От тук нататък обаче тази книга не може да бъде спряна. Издателите понякога правят грешки, но ето, че като в приказките, произведението намери верния път към върха“.

Аймиър Макбрайд е ирландска писателка, родена през 1976 г. „A Girl Is a Half-formed Thing“ е единствената й книга досега. Макар да я написва за едва 6 месеца, тя намира издател, който да я публикува, чак след 9 години. В момента Макбрайд живее в Норич.

Свързани заглавия
Дона Тарт и Джумпа Лахири номинирани за наградата „Baileys Women’s Prize for Fiction”

А. М. Хоумс спечели „Women’s Prize for Fiction”
„Baileys” ще спонсорира най-голямата награда за роман, писан от жена

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

R

Иво Сиромахов: Копнежът по робството е плашещ

Блестящ политически театър, в който още живеем Това е „Бай „Тошо“ – новата книга на …