Начало / Свят / Дона Тарт и Джумпа Лахири номинирани за наградата „Baileys Women’s Prize for Fiction”

Дона Тарт и Джумпа Лахири номинирани за наградата „Baileys Women’s Prize for Fiction”

Номинираните за най-голямата награда в Обединеното кралство за белетристика, писана от жени, бяха обявени, съобщи thebookseller.com. Сред претендентките личат имената на Дона Тарт и Джумпа Лахири. Екипът на журито изрази своето удовлетворение от високото качество и разнородността на номинираните произведения.

Ирландската писателка Еймиър Макбрайд е номинирана за дебютния й роман „A Girl is a Half-formed Thing”, който е за млада жена и взаимоотношенията й с нейния брат. В листата е и нейната сънародничка Одри Макгии с „The Undertaking” – любовна история, развиваща се по време на Втората световна война. Австралийката Хана Кент е номинирана за историческата си творба „Burial Rites”.

Тарт е фаворитка с последния си бестселър, „The Goldfinch”, който се радва както на признанието на критиците, така и на интереса на читателите. Лахири е в списъка с „The Lowland” – епичен роман за семейни връзки. Номинациите завършва Чимаманда Адичи и нейната книга „Americanah”, която разказва тийнейджъри от Нигерия, които тръгват по различни житейски пътища.

Церемонията по награждаването ще се състои в балната зала „The Clore Ballroom” в Лондон на 4 юни. Победителката ще получи чек за 30 000 паунда.

Свързани заглавия
А. М. Хоумс спечели „Women’s Prize for Fiction”
„Baileys” ще спонсорира най-голямата награда за роман, писан от жена

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …