Начало / Свят / Робърт Харис: Тони Блеър е нарцис с месиански комплекс

Робърт Харис: Тони Блеър е нарцис с месиански комплекс

Писателят Робърт Харис отправи остри критики към бившия министър-председател на Обединеното кралство, Тони Блеър. Той го обвини, че е нарцис с месиански комплекс, който живее нещастен живот. Авторът изрази разочарованието си, че Блеър е започнал да се интересува само от това как да забогатее.

Харис, занимавал се с политическа журналистика и написал бестселърите „Сянката“ и „Помпей“, беше сред приближените на Блеър, но впоследствие между тях се заформи конфликт. Според писателя бившият лидер на Лейбъристката партия е тръгнал по лош път, когато е решил да влезе в кръга на богатите и силните фигури в Америка.

Харис казва в интервю пред totalpolitics.com:

„Смятам, че животът му е нещастен. Знам, че е самонадеяно от моя страна да казвам такива неща, но не мога да повярвам, че той не вижда трагедията. Сравнително млад човек за политическите стандарти, Тони се откъсна от британската демокрация. А можеше да има кариерата на политиците от XIX век, можеше да бъде лидер, но обърна гръб на тези възможности. Не мога да повярвам, че някой ще се бори за тази роля толкова дълго, а накрая ще се откаже.

Кой можеше да знае, че той ще стане такъв близък приятел на Джордж Буш, ще иска постоянно да бомбардира хора и ще се интересува само от пари, яхти и частни самолети? Ако може някой с по-добра перспектива да ми обясни. Нито аз, нито толкова наши общи познати можеха да го предвидят. Може би трябваше да се ориентираме по чертите, които се развиваха и станаха все по-характерни за Тони – нарцисизъм, месиански комплекс“.

Робърт Харис е британски писател, роден през 1957 г. Кариерата му започва като автор на нехудожествена проза, но сега е най-популярен с историческите си романи. Харис е бил репортер в Би Би Си. Приятел е с филмовия режисьор Роман Полански. На български са преведени негови книги като „CONSPIRATA“, „Сянката“, „Помпей“ и др.

Свързани заглавия
Робърт Харис: Аз съм писател и искам да работя за себе си. Не обичам да получавам инструкции

Книги от Робърт Харис тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …